Vremenske prilike pogoduju strninama

Tokom prethodnog perioda bilo je padavina, snega i mraza. Vremenske prilike karakteristične za kasnu jesen i početak zime gode strninama.
-Dobro je da imamo kišu, sneg pa i mraz. U ovom periodu dolazi do kaljenja biljaka što je uvodi u ozbiljnije zimske dane. Biljka sada nakuplja šećere u korenu i oni je čuvaju od izmrzavanja. Vreme kakvo jeste pomaže taj proces. Jesenji usevi su u dosta dobrom stanju – istakao je Robert Nemeš, agronom.


Količine padavina su zadovoljavajuće, tako da postoje i rezerve vlage u zemljištu.
-Imali smo veoma sušnu 2017. godinu. U jesenju setvu ušli smo bez ikakvih rezervi padavina. Nadamo se da će ove zime biti više padavina kako bi proleće dočekali sa manje neizvesnosti -rekao je Nemeš.
Nemeš ističe da je retka godina poput ove da je setva završena u optimalnom roku setve:
-Ove godine svi su uspeli da poseju pšenicu na vreme. Čak i biljke u novembarskoj setvi ulaze u zimu spremne za prezimljavanje.
Specifičnost ovogodišnje setve je i u tome što je više površina zasnovano pod uljanom repicom.
Važno je obratiti pažnju na pojavu glodara.Poljoprivredni proizvođači ove godine pšenicu su zasnovali na oko 30 odsto više parcela u odnosu na 13 hiljada hektara koliko je bilo prošle godine, dok je pod ječmom oko dve hiljade hektara što je višegodišnji prosek.