„Vrednovanje kvaliteta obrazovnih ustanova – put ka boljem i kvalitetnijem obrazovanju“

Centar za stručno usavršavanje u Kikindi i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja organizovali su predavanje za direktore i nastavnike obrazovnih institucija. Tema je bila „Vrednovanje kvaliteta obrazovnih ustanova – put ka boljem i kvalitetnijem obrazovanju“.

Mala i velika matura veoma su aktuelne terme ovih dana. V.d. direktora Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja dr Branislav Ranđelović ističe da je mala matura sistem koji već nekoliko godina funkcioniše bez većih problema. Prava reforma očekuje proces velike mature.

-Mi se trenutno mnogo više bavimo pripremama za veliku maturu. Stručna komisija Zavoda pripremila je program velike mature i iskreno se nadam da će biti usvojen tokom juna. Tako će deca koja sad upisuju srednju školu znati na koji način će polagati veliku maturu. Ukiko sve prođe kako treba, 2021. godine maturanti na nivou cele Srbije polagaće iste zadatke, iste testove i izlazak iz srednje škole biće regulisan kao što je sadašnji izlazak iz osnovnog obrazovanja.

Predavanju je prisustvovao i član Gradskog veća Miodrag Bulajić, koji je naglasio koliko je važno i formirati kvalitetne veze između republičkih, gradskih i prosvetnih institucija.

Direktor Centra za stručno usavršavanje Kikinda Dejan Karanović ističe da je zbog ovakvih predavanja ova ustanova i osnovana. Cilj im je da se i mimo prosvetnih institucija nivo obrazovanja podigne na viši nivo.

Osim o maloj i velikoj maturi, na predavanju se govorilo i o standardima u našem obrazovnom sistemu i vrednovanju kvaliteta rada obrazovnih ustanova u budućnosti. Jedna od tema bile su i ostale novine, koje bi trebalo da postanu deo školskog sistema.