Vredne žene Novih Kozaraca

Da bi se jedno društvo održalo 40 godina, potrebni su trud, rad, zalaganje, a pre svega sloga. Sve su ovo karakteristike Udruženje žena Novi Kozarci. Različite generacije pripadnica lepšeg pola tako se već četiri decenije okupljaju, kako bi organizovale neku manifestaciju ili učestvovale u društvenim događajima.

Sada su kupile i taru, kako bi se baviole i izradom krpara. Ovim zanatom bavile su i ranije, ali na staroj tari. Entuzijazam za očuvanjem ovog starog zanata, uprkos lošim uslovima, nije ih napustio, pa su se pronašle način da obnove svoj glavni alat.

-Shvatile smo da je to jako komplikovano, pa smo onda našli preko interneta čoveka koji se bavi proizvodnjom tari. Nismo imale dovoljno novca, nije imao ni ko da nam pomogne u materijalnom smislu, pa smo same iz svopg džepa, svako prema sopstvenim mogućnostima, skupile pare i kupile taru. Sve žene prošle su obuku za rad na tari, a zainteresovane smo da svoje znanje prenesemo i na mlađe, da održavamo radionice po školama i sl., kaže predsednica ovog udruženja Mirela Blagojević.

U tome su im pomogle starije članice udruženja, one koje su i osnovale ovo društvo. Mlađe žene zainteresovane su da nauče nešto više o ovom starom zanatu, ali im najveći problem stvara nedostatak vremena. Rad na tari predstavlja novinu u radu Udruženja žena Novi Kozarci. Ipak, njihov zaštitnik znak je već čuvana „Pitijada“, u kojoj se već nekoliko godina pravi pita za Ginisovu knjigu rekorda. Brojni problemi, poput dugogodišnjeg nedostatka prostorija, koji je prevaziđen, nisu sputale ove vredne žene. Koliko su dobre domaćice, toliko su i zahvalne gošće brojnih manifestacija, pa zato imaju odličnu saradnju sa srodnim udruženjima. Nadaju se da će kroz druženje i pozitivnu atmosferu uspeti da očuvaju one stare, za mnoge zaboravljene, ljudske vrednosti.