Vraća se stari sjaj Spomeniku žrtvama fašizma 1941-1945

Jednom od kikindskih simbola počinje da se vraća stari sjaj. Spomenik žrtvama fašizma 1941 – 1945 opet je ukrašen bronzanim reljefima, koji su ga uvek činili jednistvenim. Organizator i inicijator ovog velikog projekta je udruženje Srpski ratni veterani Kikinda.

Ovaj spomenik nalazi se u katastrofalnom stanju od devedesetih godina. Maja Rakočevič Cvijanov, vajar konzervator iz subotičkog međuopštinskog Zavoda za zaptitu spomenika podsetila je na faze restauracije kikindskog spomenika. Prvobitno je obnovljena mermerna obloga, a potom su rekonstruisani i reljefi.

    

-Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdvojilo je novac za ovu fazu restauracije. Ovaj spomenik ima veliki kulturno istorijski značaj ne samo za grad, već i Srbiju i čitavu nekadašnju državu, kaže Radovan Momičilov iz kikindskog odbora udruženja Srpski ratni veterani.

Pomenuto ministarstvo za ovaj projekat izdvojilo je 8 miliona dinara. Bronzane reljefe stručnjaci iz rekonstruisali su uz pomoć fotografija. Dokumentacija je izgorela, a kalupi ne postoje. Pored toga, postavljen je i alarmni sistem.

Podršku ovom projektu dala je i lokalna samouprava. Predsednik Komisije za spomenike i član Gradskog veća kaže da je cilj rukovodstva da neguje tradiciju i poštuje istoriju.

Spomenik žrvtama fašizma delo je vajara Aleksandra Zarina. Podignut je 1961., 29. novembra, na nekadašnji Dan Republike. Rađen je u kubističkom stilu i prvi je apstraktni spomenik toga doba.

U postavljanju reljefne konstrukcije učestvovali su predstavnici lokalnih medija, a svog predstavnika imala je i TV Rubin.