Vozači teretnih vozila sve traženiji

Vozač kamiona je zvanje koje je poslednjih godina vrlo traženo. Vozačka dozvola sa položenom B, C i D kategorijom otvara vrata gotovo svih preduzeća, u kojima postoji vozni park sa teretnim vozilima. Za to zvanje mnogo su privlačnije plate u inostranstvu. Činjenica je da je godinama, kako u Srbiji, tako i u zemljama u okruženju sve izraženiji deficit vozača tretnih vozila. To je problem sa kojim se suočavaju, kako JP čija je osnovna delatnost drumski saobraćaj, tako i vlasnici privatnih firmi, koje se bave prevozom. Ta informacija je ujedno motiv za sve češće opredeljenje za to zvanje pri upisu srednje škole. Biti šofer ili vozač autobusa je težak i odgovoran posao i samo školovan i iskusan vozač je dobar vozač. U Tehničkoj školi đaci smera Vozač motornih vozila već sa 19 godina imaju pravo da im se na kraju trogodišnjeg usmerenja izda dozvola za C kategoriju, što znači da mogu da upravljaju vozilom preko tri tone nosivosti, objašnjava profesor saobraćajne grupe predmeta, Zaviša Lučić:

-Vozač motornih vozila je najzanimljiviji smer zbog velike potražnje za vozačima, kako kod nas tako i u Evropi. Što se tiče samog smera, u pitanju je trogodišnje obrazovanje , a đaci   u okviru školovanja stiču viša znanja o saoberaćaju. Najviše oko bezbednosti u saobraćaju, prevozu, transportu robe i putnika sve oko saobraćajne infrastrukture i imaju praktičnu nastavu u okviru koje  imaju obuku za B i C kategoriju. Dozvolu dobijaju dve godine ranije u odnosu na ostale vozače.

U ovoj školi u kojoj se razmišlja o mogućnosti otvaranja još jednog odeljenja tog smera je omogućeno učenicima da za iznos od oko 22 hiljade dinara, đak dobije C kategoriju, za koju se u auto školama izdvaja blizu 100 hiljada dinara, za obuku, polaganje, lekarski i prvu pomoć. Kako Lučić tumači, učenici su svesni da sa dozvolom, koju dobijaju u školi, nakon trogodišnjeg školovanja imaju mogućnost rada u inostranstvu. Najčešće se za ovo zvanje opredeljuju mlađi sugrađani, premda nije retkost da se pedesetogodišnjaci polažući za višu kategoriju prekvalifikuju i odu u vozače kamiona. Kada je nežniji pol u pitanju, na 100 kandidata javi se do tri žene, spremne da sede za volanom i prevaljuju hiljade kilometara. U Auto školi “Stop” takođe, kako  primećuje predavač Miloš Miluš raste interesovanje za obuku vozača za kategorije C I D:

 

-Da se primetiti, pogotovo u poslednjih godinu dana, da je veća potražnja za vozačima. Veći je odliv naših profesionaslnih  vozača u inostranstvo, pa je zato veća i potražnja. Kod nas je veliko interesovanje za C, D, C-E kategorije. Znamo da je  C-kategorija profesionalni vozač kamiona, C-E veće teretno votilo, sa priključnim vozilom i  D-svima poznato, autobus.

 

Vozačka dozvola je priznata u određenim državama, dok se u nekim zemljama mora posebno polagati dodatna obuka. U JP “Autoprevoz”, kako smo mogli da čujemo od resornih, ove godine je manji odliv vozača, koji su ovo preduzeće napuštali u nameri da prevaljuju inostrane drumove. Trend, koji je zabeležen 2016 I 2017 odneo im je oko desetak kvalifikovanih vozača, od kojih su se neki, ove godine vratili nezadovoljni obećanjima, zbog kojih su odlazili da rade u inostranstvu.