Vojska je garant sigurnosti i mira

Na zadovoljstvo Kikinđana, pre svega onih najmlađih, u našem gradu organizovan je taktičko-tehnički zbor Prve brigrade kopnene vojske stacionirane u Novom Sadu. Predstavljen je najbolji deo opeme i naoružanje kojima naša vojska raspolaže, a ovom događaju prisustvovao je i gradonačelnik Pavle Markov koji je vojnicima čestitao Dan vojske.


-Za nas je važno da možemo i na delu da vidimo vojnike, opremu i naoružanje Vojske Srbije. Kikinda duži period nema kasarnu tako da nema ni vojnika u našem gradu. Vojska je jedan od instutucija u koju građani imaju najviše poverenja, a kroz ovakve skupove to poverenje se još produbljuje. Ona je garant sigurnosti i mira istakao je Pavle Markov.
Major Nedeljko Nedeljković iz komande Prve brigade kopnene vojske rekao je da mu je drago što svoj dan obeležavaju zajedno sa Kikinđanima.
-U Kikindi smo prikazali naoružanje i vojnu opremu kopnene vojske, izviđačkih jedinica, pešadijskih jedinica, deo naoružanja i vojne opreme artiljerijskih i jedinica telekomunikacija. Najjinteresantnije je artiljerijsko oruže samohodoni višecevni lansir raketa 128 milimetara “Oganj”. Njegov domet je 21 kilometar – rekao je Nedeljko Nedeljković.
Načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač podsetio je na dobru saradnju Ministarstva odbrane, okruga i Grada Kikinde.


-Aktivnosti koje smo imali u prethodnom periodu i svaka akcija koja je organizovana u saradnji sa vojskom protekla je veoma zapaženo i dobro je primljena od strane svih stanovnika u našem okrugu – dodao je Nikola Lukač.
Među vojnicima, posebnu pažnju privukla je jedina devojka 19-godišnja Milica Stojaković iz Šapca koja je na dobrovoljnom služenju vojnog roka i volela bi da postane deo Specijalne brigade.

-Životna želja mi je da budem vojnik, iako se niko u mojoj porodice ne bavim ovim zanimanjem. Želela sam da postanem pilot što me je podtstaklo da se prijavim za služenje vojnog roka. Ostalo mi je još mesec i po dana do kraja i već sam konkurisala za posao da ostanem da radim u vojsci – objasnila je Milica Stojaković.
Dan vojske proslavlja se 23. aprila u znak sećanja na Drugi srpski ustanak podignut u Takovu 1815. godine.