Voda na kikindskim kupalištima ispravna

Vreli dani koji su u toku, ali su i prema prognozi meteorologa, pred nama sa +38 u najavi najčešće motivišu Kikinđane da sve ostave po strani i osveženje pronađu na kupalištima. Otvoreni bazeni su danima dobro posećeni, ali nas je pusta Plava banja iznenadila.

 

Kvaltet vode u okolnim kupalištima, analiziraju resorni u ZZJZ. Kako smo mogli da čujemo u izjavi koju je za našu TV kuću dala načelnica odeljenja higijene i humane ekologije dr Sanja Brusin Beloš, analizira se voda iz Peskare, koja nije kupalište, ali je prostor za rekreaciju i mesto za pecaroše, zatim Staro jezero, kao i Koć. Ono što je vrlo povoljno za sugrađane, to je informacija da je kvalitet vode baš na Plavoj banji vrlo specifičan, rekla je Brusin Beloš i dodala, da je to zbog visoke koncentracije sulfata.

Procenat sulfata je takav, da bi mogao da ima dobar efekat na kožu, kao i blagotvorano dejstvo na neku vrstu ekcema, ali i na omekšavanje kože, konkretno na petama i stopalima. Ono na čega je Brusin Beloš oposebno skrenula pažnju, to je potreba za instaliranjem tuševa, ali prevashodno toaleta i mogućnost korišćenja pijaće vode, što je nekada i bilo na Plavoj banji.

 

 

Inače, konačno je dobijena zakonska regulativa u vezi sa zdravstvenom ispravnošću bazenskih vode, tako da su odmah vršene analize u skladu sa novim plarvilnikom. U otvorenim bazenima u Kikindi i BVS, do sada je izvršeno 27 uzorkovanja bazenskih voda. Kada su zatvoreni bazeni u pitanju urađeno je 32 uzorkovanja vode i do sada su svi mikrobiološki i hemijski bili ispravni.