Voće i povrće kao umetničko platno u rukama master šefa karvinga, Darka Berkovića

Reč karving je engleskog porekla i znači rezbarenje. Kada se spomene rezbarenje, obično se misli na rezbarenje drveta, međutim kada je u pitanju rezbarenje voća i povrća, reč je o kulinarskoj umetnosti koja ima dugu istoriju.

Kroz kraći kurs baš o ovoj veštini, učenike Ekonomsko trgovinske škole, smer kluvar konobar je sproveo master sef karvinga, Darko Berković.

Rodom iz Novog Sada, već godinama svojom karving spretnošću oduševljava putnike sa prekookeanskih brodova. Kako kaže, zainteresovao se  pre osam godina dok je gledao zanimljive klipove na YT-u:

-Zainteresovalo me. Po Novom Sadu je uvek kao dekoracija se pojavljivala ruža od  paradajza na listu salate. Želeo sam da nešto novo naučim, učio sam  i  do 2013 sam bio samouk. Tada sam bio pozvan u Moskvu gde se održavao šampionat u karvingu. To sam iskoristio i od sjajne profesorice ukrajinskog karvinga sam dosta o karvingu baš tamo saznao i to me dalje opredelilo i dovelo me do zvanja master šef karvinga.

 

Cela porodica Berković je u kuvarskim vodama, što je nepogrešivo uticalo da se i naš sagovornik opredeli za ovo zvanje. Pored svega što se ulaže u edukaciju učenika, koji pohađaju smer kuvar konobar, grad Kikinda je obezbedio dolazak vrhunskog majstora u svetu i kod nas, rekao je i nastavnik kuvarstva Milan Maletić, dodavši da je vrlo bitno za đake da vide i ovaj vid aranžiranja:

-Pored svega ovoga što se ulaže u našu školu, želeli smo da pokažemo da ovo nije samo kuvanje. Zadovoljstvo je što đaci mogu ovo da nauče, jer ovo je ne samo kreativan posao već i dobro plaćen. Mogu da rade aranžiranje za koktele, razne bifee, za švedske stolove. Za ovu vrstu kreativnosti potrebno je i da se poseduje dobar alat. Uloženo u alat vrlo brzo se vraća. 

Na Tajlandu se ova vrsta umetnosti veoma neguje, a dekorisana hrana ovakvim umetničkim delima se veoma ceni u tajlandskoj kraljevskoj kuhinji gde se jelo bez dekoracije ne iznosi na sto. Kikinda se na Danima ludaje upoznala sa ovom veštinom, a kako je Berković obećao u planu je da se na sledećoj manifestaciji otganizuje takmičenje u karvingu za sve zainteresovane učenike. Dužu priču o karvingu i gostovanju Darka Berkovića u Kikindi možete pogledati u emisiji Rubinizmi.