Vladika banatski Nikanor u Kikindi služio Svetu arhijerejsku liturgiju

U prisustvu vernika i sveštenika Pravoslavne crkve u našem gradu prvog dana Nove godine po Julijanskom kalendaru Svetu arhijerjsku liturgiju služio je episkop banatski Nikanor. On je vernicima u Novoj godini poželeo je puno blagostanja.

 

 

 

 

-Čestitam vam početak Nove 2019. godine Gospodnje sa nadom i željom da nam donese radost i mir. Svima koji slave Svetog Vasilija Velikog želim srećnu slavu. Predstoje nam još tri velika praznika Krstovdan, Bogojavljenje i Sveti Jovan – rekao je vladika banatski Nikanor.

Starešina hrama Svetih Kozme i Damjana jerej Boban Petrović podsetio je da je izgradnja započeta pre 15 godina:

-Mi braćo i sestre imamo poseban razlog da zablagodarimo Gospodu što nas je u prethodnoj godini zbližavao, ujedinjavao i krepio da istrajavamo u našim višegodišnjim planovima da ukrasimo hram onako kako svaka božja kuća zaslužuje. Sve što je isplanirano prošle godine uspeli smo da realizujemo.

Pravoslavni vernici danas proslavlju i Mali Božić i Svetog Vasilija Velikog. Srbi praznik posvećen obrezanju Isusa Hrista nazivaju i Mali Božić, pa se u mnogim krajevima na današnji dan ponavljaju neki obredi i radnje svojstveni praznovanju Hristovog rođenja.U nekim krajevima se na taj dan spaljuju ostaci badnjaka. Kao što se za Božić mesi česnica, za Mali Božić se mesi poseban obredni hleb “vasilica” u čast Svetog Vasilija Velikog.