Vlada Srbije odlučila: “Stara crepana i ciglana” Terra spomenik kulture

Na sednici Vlade Srbije  koja je održana u četvrtak 5. avgusta doneta je Odluka o utvrđivanju Industrijskog objekta „Stara crepana i ciglana“ – Terra u Kikindi za spomenik kulture.

Po svojoj prvobitnoj nameni kompleks ciglane i crepane pripada grupi objekata tehničke kulture, odnosno industrijskom nasleđu, ali ga danas definiše više od četiri decenije duga tradicija održavanja međunarodnog simpozijuma „Terra“, kada je ovaj prostor prenamenjen u vajarski atelje.

Objekat „Stara crepana i ciglana“ – Terra u Kikindi sa autentičnim drvenim sušarama, liftovima, kao i starom peći sa prostorijom za odvođenje toplog vazduha jedinstven je u svom okruženju po stepenu očuvanosti, a nova namena – održavanje simpozijuma terakote, sa velikim skulpturama na travnatim površinama, čini ga jedinstvenim kompleksom u zemlji i regionu.

Jubilarni, 40. Internacionalni Simpozijum skulptura u terakoti „Terra“ održan je od 1. do 31. jula ove godine. U inspirativnom prostoru Ateljea Terra stvaralo je sedmoro vajara sa Novog Zelanda, iz Japana, Austrije, Hrvatske i Srbije. Njihove umetničke izraze u terakoti publika će imati priliku da pogleda na tradicionalnoj izložbi na otvaranju simpozijuma iduće godine.