Visok procenat vakcinisanih protiv morbila

U naredne dve nedelje epidemiolozi predviđaju da će doći do značajnijeg povećanja broja obolelih od malih boginja, a trenutna iskustva pokazuju da je među zaraženima sve je više onih koji su od ove dečije bolesti zaštićeni samo jednom dozom vakcine, odnosno nisu primili revakcinu. U Kikindi nema bojazni od obolevanja od ove bolesti.

-U Kikindi nema slučajeva morbila i epidemiološka situacijau gradu i selima je stabilna. Procenat vakcinacije u našem gradu je veoma visok. Decu vakcinišemo po kalendaru vakcinacije u prvoj i sedmoj godini. Odziv u prvoj godini je 95, a u sedmoj 97,4 odsto. Mi smo samim tim zaštićeni od morbila, iako uvek postoji mogućnost da dođe do pojedinačnih slučajeva obolevanja – istakla je doktoricaVesna Tomin, pedijatar.

Osim što su zaštićene o obolevanja vakcinisane osobe štite i one koji nisu primili vakcinu.

-Dete koje je vakcinisano ne samo da štiti nevakcinisanu decu, nego i odraslu populaciju koja nije vakcinisana, a nije prebolela morbile. Male boginje bile bi veliki problem i za generaciju ljudi koji su sada u srednjim godinama. Tek 1971. godine počeo je proces imunizacije protiv morbila. Svi koji su rođeni ranijih godina, a nisu preležali morbile u riziku su da ih dobiju. Mi sada imamo kolektivni imunitet postignut visokim procentom vakcinacije.

Na pitanje da li ima roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu doktorka Tomin kaže:

-Na našoj teritoriji ima svega pet porodica koje odbijaju da vakcinišu svoju decu.

Prema poslednjim podacima Instituta “Batut” u Srbiji ima 346 obolelih od malih boginja, a u šest gradova je prijavljena epidemija, kao i na Kosovu. Svakim danom sve je više onih kod kojih se ustanove male boginje, a kod čak 29 osoba kao komplikacija virusa javila se upala pluća.