Visibabe u januaru…

Da se čuda nastavljaju dokaz su  neobične slike sa kikindskog Zelenjaku, na kojima su vesnici proleća, tačno na 22. drugi dan zime pokazali svoje milo belo lice, u vidu prvih visibaba. Tvrde prodavci, porodica Smiljanić da je i njih iznenadio prizor u dvorištu, kada su otkrili male busene ovog lepog i nežnog cveća, u svom vrtu.

Kako kažu, ne pamte da je Nova godina ikada dočekana sa ovakvim buketima u vazi, pored badnjaka. Što bi rekli, čuda su ipak moguća, samo se nadamo da sledeću Novu godinu nećemo dočekati u kupaćim kostimima! Elem, kad je Nova godina u pitanju interesovalo nas je  da li  još uvek ima mesta u frižideru, na stolu i u novčaniku za još jedan praznik, koji, ako je suditi prema anketi, Kikinđani slave kod kuće, uz kolače i televizor i po nekog gosta…

A na trpezi sarma, a za sarmu dobra prokola, za koju su trgovci tražili 120 dinara za kilogram. Oni koji vole malo novog u staroj, oni se opredeljuju za mladi luk po ceni od 35 dinara, mladu salatu do 50 dinara, ili kupuju papriku po ceni od 300 dinara.

Neko će ipak poželeti pravu domaću supu, te će na pijaci pazariti zelen po ceni od 100 dinara, šargarepu po 40 dinara, beli luk do 400 dionara kilogram tu dodati i crni luk, za koji valja izdvojiti 40 dinara. Paštrnak je danas stajao 100 dinara, karfiol 100, keleraba od 50 do 80 dinara komad, dok je spanać prodavan po ceni od 200 dinara kilogram. Sa početkom Nove godine nekako su počele i neke nove viroze, koje valja sankcionisati  unosom zdravog pčelinjeg cvetnog praha, koji sa propolisom i medom daje sjajne rezultate.

 

 

Voćna ponuda se ovih dana bazira na bananama, za koje su trgovci tražili 135 dinatra, pomorandže 100, limun 140, mandarine od 130 do 140, kruške do 120 i jabuke od 30 do 120 dinara. Od suvog voća najčešće tražene su suve smokve, čija cena ide do 440 dinara, šljive do 400 grožđe do 500 kajsije do 700 dinara. Badem je prodavan po ceni od 1300, lešnik 1000, orah do 800 dinara.

Osim svih ovih đakonija, koje bi mogle da pomognu da novogodišnja noć prođe kako treba, stari kažu osim hrane valja malo  nešto prelistati, te su naši pijačari našli i za to pravu ponudu.

 

Po ceni od 50 dinara, stari ljubavni romani, iz nekih davnih osamdesetih godina prošloga veka, savršeno mogu da pomognu u dugim noćima, samo ne baš u ovoj prazničnoj, novogodišnjoj, koja je pred nama.