Više sunca, slađe dinje

Subota na kikindskoj Zelenoj pijaci, kao jedan od onih malo lenjivijih dana, kada se dolazi da se opušteno proćaska, možda ugovori neki posao, a možda i kupi nešto od ponuđenih plodova bašta ili voćnjaka. Kada su prodavci u pitanju, oni se odlučuju za subotnju prodaju samo ako su vremenski uslovi povoljni i ukoliko robu moraju što pre prodati, zbog kvarljivosti. Pojedini trgovci su se po feng šuju dosetili i svoju tezgu obogatili posebnom vrstom cveća, zvaom drvo para, kako bi pazar bio što bolji.

Ove sunčane i prijatne subote, kada je u jutarnjim satima izmereno do 23 stepena na pijaci zatičemo dobru ponudu paradajza, za koji su, mereno ukilogramima,  trgovci tražili 50 dinara, za krompir 30, kupus takođe, crni luk 40, a beli luk do 350. Kilogram paprika je danas stajao od 60 dinara babure, 15 dinara komad roge, ili 130 do 150 slonovo uvo u kilogramima. Tikvice je bilo moguće kupiti po ceni od 30 do 50 dinara kilogram ili 10 do 15 dinara komad. Klip kukuruza je prodavan po ceni od 20 dinara, jaja 11 dinara, dok su Kikinđani za kilogram pasulja izdvajali do 260 dinara. Priču o povrću završavamo jednim od najdražih plodova ravnice, dinjom.

Da je slatka i preslatka ove godine, kako kažu zbog suše, to je već poznata stvar, manje poznato je i to da dinja ima izuzetne, pozitivne efekte na zdravlje organizma. U lekovite svrhe se koriste  koren, pulpa i semenke. Ona štiti organizam od starenja, upale urinarnog sistema, te pomaže u smanjenju telesne težine. Smatra se i antikancerogenom hranom. Dobro je reći i to da s obzirom na delotvornost semenki dinje mogu se okarakterisati kao čudotvorne, zato što, prema stavu nutricionista deluju mikrobicidno na opasnu bakteriju Escherichia coli. Kikinđani je rado kupuju, rado je jedu, a kako smo čuli nemaju posebnu tehniku prepoznavanja da li je dinja slatka ili ne

Letnji dani navode na pravljenje raznih voćnih kupova i salata, za koje kao obavezan detalj mnogi pazare suvo voće, a na Zelenjaku su mogli pronaći brusnicu za 800 dinara. Orah je cenjen 1500, lešnik 1200, badem 1600 dinara, dok je borovnica prodavana po ceni od 1200 dinara. Danas će se na voćnoj trpezi sugrađana naći koja kriška lubenice, za koju je danas bilo potrebno dati 15 dinara po kilogramu, a kako smo mogli da primetimo neki trgovci odgovorno tvrde da su pojedini plodovi..upali u med.

Šljive su prodavane po ceni od 50 dinara, breskve 60 do 100, kruške do 100. Kupine, upravo stigle sa Zlatibora stajale su 400 dinara, dok su maline prodavane po ceni od 200 dinara. Ipak voće bogova novitet je na pijaci, te su za beogradsko, a rodilo u kikindskom vinogradu rano grožđe, prodavci tražili 160, a za crnogorsko i do 190.