Više rođenih beba i sklopljenih brakova u prvom kvartalu 2017. godine u Kikindi

Demografska statistika već nekoliko godina unazad, nažalost, ne pokazuje pozitivne podatke kada je u pitanju prirodni priraštaj.

Iako se dalje beleži veći broj umrlih nego rođenih, ove godine došlo je do blagog pomaka, saznajemo u kikindskoj Matičarskoj službi. Pozitivan trend primetan je i u broju sklopljenih brakova.

-Matičarska služba za ovu godinu ima evidenciju za period do 1. maja. Tokom prva čeri meseca u ovoj godini u Kikindi je rođeno 146 beba, a u odnosu na prošlu godinu, to je za nekih desetak dece više. Umrih ima 273, dok je prošle godine u istom periodu preminulo 294 sugrađana. Takođe, imamo više venčanja nego prošle godine. Do 1. maja skopljeno je 55 brakova, a u istom periodu prošle godine ta brojka je bila 36, kaže matičarka Andrea Radić.

Različiti faktori utiču na podatke koji se beleže u Matičarskoj službi. Osnivanje porodice uglavnom zavisi od zaposlenja i rešenog stambenog statusa bračnog para. Venčanja se pretežno obavljaju u Kikindi, ali i u Ruskom Selu i Mokrinu, jer tamo ima ugostiteljskih objakata pogodnih za ove svečanosti.

Kada analiziramo statistiku, moramo imati na umu da nisu sve bebe rođene u Kikindi stanovnici našeg grada. Oko 10 odsto rođenih protekle godine stanovnici su Novog Miloševa.

Sa druge strane, iako ne postoji zvanična statistika, zna se da je veliki broj malih Kikinđana rođeno u većim gradovima, pretežno u Novom Sadu i Beogradu. Po pravilu, Matičarska služba ima najviše posla tokom letnjih meseci, barem kada je u pitanju posao sklapanja brakova. Želja svih je da se pozitivan pomak nastavi i u narednom periodu.