Više posla za javne beležnike

Overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1.marta obavljaju se samo kod javnih beležnika u gradovima i opštinama za čije su područje izabrani jer su ovi poslovi prešli u njihovu isključivu nadležnost.
-Za 50 procenata imamo više posla, a dodatno smo opterećeni overom potpisa birača za predstojeće izbore – istakla je Zorica Grubić, javni beležnik.


U overe prepisa kojima se bave notari, spadaju dokumenti za upis u škole ili fakultete, dokumentacije potrebne kod konkurisanja za posao ili za dobijanje invalidske penzije. Tu su i overe saglasnosti roditelja za izvođenje deteta iz zemlje, oko kupoprodaje nekretnina, punomoćja, zakupa, overe prepisa diploma i raznih drugih dokumenata.
-Do sada smo najčešće radili kupoprodajne ugovore pokretnih stvari, automobila, punomoći, razne izjave koje daju roditelji za decu – rekla je Zorica Grubić.


Ovog momenta 50 odsto od ukupne vrednosti takse plaćaju invalidi i uživaoci socijalne pomoći, a plaćanja su oslobođena i deca bez roditeljskog staranja. Overa jednog potpisa fizičkog lica je 360,dok je overa potpisa zakonskog zastupnika pravnog lica 1.240 dinara. Overa prve stranice dokumenta je 540, a svake naredne po 360 dinara. Strana overe prepisa košta 270 dinara, a izlazak notara na teren je 2.700 dinara. Potvrda da je neko lice u životu je 540 dinara. Pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da overe potpis imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika: javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik.