Više od 400 kikindskih maturanata “kadriralo”u Štrausovom ritmu

Kikinda je zajedno sa još 75 gradova Evrope, 12. put plesala u ritmu Štrausovog kadrila. Maturanti su se za ovaj izazov pripremali već nedeljama, pa ni oblaci iznad grada nisu mogli da naruše dobro i veselo raspoloženje, koje je zahvatilo i one malo starije.

Prva ovovekovna generacija maturananata danas je bila domaćin maturantskog plesa, na Gradskom trgu. Dobra atmosfera, pozitivne vibracije bile su dokaz da je mladost još jednom trijumfovala u ritmu Štrausovog kadrila. Njima se u ime grada i u znak podrške i dobrih želja obratila predsednica Skupštine grada Kikinde, Stanislava Hrnjak:

-Znam da ste nestrpljivi. Godine koje su iza vas beležile su vaš najveći razvoj. Ono što želim da vam kažem to je, da ne  zaboravite kroz šta ste prošli za ovih 17-18 godina, ne zaboravite vaše roditelje, naročito bake i deke i ne zaboravite ovaj grad u kojem ste rođeni. Kikinda je naše zajedničko gnezdo gde ćete uvek, gde god da odete, uvek moći i da se vratite.  Ja vam želim ostvarenje vaših snova, da upišete ono što želite. Plešite danas u ritmu i srećno vam bilo dragi, mladi ljudi!

Kako je naveo koordinator Plesa sa Evropom, koji je manifestaciju doveo u naš grad, Marko Markovljev, kontinuiranost manifestacije i dobar odziv maturanata i svih koji žele da budu deo parade, ukazuju da je manifestacija dobila i opis tradicije:

Danas su na Gradskom trgu plesala 404 maturanta, svih kikindskih srednjih škola. Njima su se pridružili apsolventi VŠSSOV kao i jedna mala grupa dece  iz Gusala. Ovo je dvanaesta godina. Svaka godine je jednako lepa energija, jednako lep događajm kao i ovoga puta uz  dobru atmosferu. Smatram da je ovo najlepši događaj koji se dešava na našem trgu. I ovim maturantima bih poručio, kao što to obično i kažem,  da se nadam da kada završe ono što misle, postanu ono što žele, da se vrate u naš grad koji zaslužuje da ima tako  lepe, dobre i vredne stručnjake, kao što su oni. Vremenom se broj maturanata povećavao, da bi jedne godine dostigao cifru od  preko 500 maturanata. Ova generacija broji manje maturanata, ali su gotovo svi učestvovali. Lepo je i to što Maturantska parada  počinje da se podrazumeva.

 

Uz uvežbane taktove i podršku nastavnice baleta, koja je sa Markovljevim u timu mature i radi sa maturantima, od prve godine, Ingride Vojvodić Crnomarković, ples je počeo tačno u podne

A generacija mladih, rođenih prve godine dvadeset prvog veka smatra da je Maturantska parada jedan od najlepših doživljaja, koji se pamte. Roditelji, prijatelji, sugrađani i ovoga puta su sa posebnim uživanjem ispratili i ovogodišnje maturante. Pokrovitelj manifestacije svih ovih godina je Grad Kikinda, počasni pokrovitelj je gradonačelnik Pavle Markov. Manifestaciju podržavaju Ministarstvo omladine i sporta, kao i kulture. Manifestacija je zaživela u većini gradova Srbije, naročito u onim manjim gradovima, kod kojih je postala tradicija. I ove godine maturanti su oborili sopstveni rekord. Uz  himnu Srbije, Štrausov kadril i Užičko kolo još jedna generacija je neosetno uplesala u pravu mladost.