Više od 100.000 evra za Suvaču

Projektom, kojim je obuhvaćeno pet gradova u Srbiji i Mađarskoj, obezbeđena su sredstva za radove u Suvači, mlinu za mlevenje žitarica koji su pokretali konji.Nosilac projekta, koji se odnosi na kreiranje ruta svih vrsta mlinova na teritoriji mađarskog i srpskog Banata, je bratski grad Kikinde, Kiškunfeleđhaza iz Mađarske.

-U projektu učestvuju i mesta: Orom, Hodmezevašarhej i Opustaser, koji je nacionalni park u Mađarskoj. Kompletan projekat odnosi se na mlinove i pokrenuo ga je muzej u Kiškunfeleđhazu. Kikindi je odobrena 101.000 evra, a ukupna vrednost projekta je 437.000 evra – istakao je Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika.

Direktorica Narodnog muzeja Lidija Milašinović dodala je da je ovi prvi puta da sarađuju na ovakav način sa muzejem iz Mađarske:

-Veći deo novca biće utrošen za uvođenje struje, vode i kanalizacije u prostor same Suvače i na parceli gde se nalazi. Predviđena je i izgradnja objekta manjih dimenzija u dnu dvorišta za koji je projekat izradio republički Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda s obzirom na to da je Suvača kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

U toku je izdavanje građevinske dozvole jer su dobijeni svi uslovi.

-Projektom je predviđeno da se uradi konzervacija i resturacija drveta, kompletnog drvenog mehanizma i svih drvenih delova. Biće sređen i prostor mlinareve sobe koji jedini može da posluži za sadržaje koji će se realizovati unutar Suvače – rekla je Milašinović.

Narodni muzej trudi se da oživi Suvaču podignutu 1899. godine i godinama unazad organizuje kulturne sadržaje i radionice za decu na ovom prostoru. Nakon ovih radova kikindski mlin moći će da ima radno vreme i prima posetioce, a bezbednost će biti podignuta na viši nivo jer će imati alarm i video nadzor. Rok za završetak projekta je 13 meseci, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja sledeće godine.

Pored kikindske, u svetu postoje još samo dve sačuvane suvače u mađarskom mestu Sarvaš i u hrvatskom Otoku.