Više cveća-manje romantike

Prodavci cveća, na kikindskoj pijaci ocenili da je ovaj mart malo manje romantičan, nego što je to bio slučaj ranijih godina. Iako je ponuda rezanog i saksijskog cveća bila dobra i raznovrsna potražnja velikih obima je izostala.

Da li osmi mart ima pravo na odložene emocije, nešto kao pojtarje za sve one, koji se nisu setili ili im se novčanik opasno umusio baš tog dana. Tradicionalno je pravilo da se nakon osmog, devetog, a ćesto i desetog marta nose buketi, ukrasne korpice i koješta, kako bi obradovali čak i one koje, tobož ne vole ovaj datum. Kako god, cvetna pjaca je imala šta da ponudi.

 

U ponudi, od saksijskog cveća smo zatekli prve ljubičice za koje su trgovci tražili od 200 do 300 dinara, kalanhoje do 300 dinara, zatim viseće kalanhoje -zvončići 250 dinara, ciklame patuljaste od 250 do 300 dinara pa sve do onih vrlo stručnoo upakovanih po ceni od 500 dinara. U ponudi je ovih dana bila i šaflera po ceni od 500 dinara, ali i kako je trgovac skrenuo pažnju prava aloja vera.

Ova biljka u Rusiji je poznata kao “eliksir mladosti” dok su je stari Egipcani nazivali “biljkom besmrtnosti” a u nekim krajevima zovu je jos i “kraljicom lekovitih biljaka”. Aloa vera se bez sumnje smatra za najlekovitiju biljku na planeti, a na Zelenjaku je prodavana po ceni od svega 250 dinara. I lepa žuta jagorčevina ovih je dana dostigla cenu, od vrlo pristojnih 60 dinara.

A, kad smo kod neobičnosti, praznik žena stimuliše pojedine sugrađanke da baš tog dana svojoj jačoj polovini odnesu kući lep i mirisan zumbul. Tako je bilo i ovoga puta, pa su mnogi muževi dobili ovo mirisno cveće, za koje je bilo potrebno dati 150 dinara.

 

Od rezanog cveća margarete su prodavane po ceni od 150 dinara, gerber 100, narcisi 15 dinara komad, karanfil 80 i ona, pri čemu mislim na raskošnu ružu, koja taman na kraj sveta da nikne uvek ostaje kralica cveća, za koju su sugrađani izdvajali 120 dinara.