Virus gripa ne jenjava, deca napunila dispanzere

Virus gripa u Kikindi ne jenjava.Usled vrlo viskog praga intenziteta virusa gripa zabranjene su posete u Opštoj bolnici, kao i u domovima za stare.

-Od kraja januara do danas imamo veći priliv kako ambulantnih tako i pacijenata koje smo zadržali na bolničkom lečenju. Uglavnom je reč o respiratnim infekcijama i upalama pluća. Virus gripa tip B potvrdili smo 20. januara kod tri naša ležeća bolesnika. Hospitalizujemo samo teže bolesnike – istakla je doktorka Draginja Markovljev, načelnica Infektivnog odeljenja.

Samo u proteklih sedam dana na ovom odeljenju hospitalizovano je osam pacijenata sa upalom pluća koju prati visoka temperatura, suvi nadražajni kašalj tipičan za grip, malaksalost organizma.

Grip tip B u Kikindi je potvrđen kod sedam osoba, saznajemo od dr Tatjane Karać Pecarski iz Zavoda za javno zdravlje. Podaci iz domova zdravlja sa teritorije Severnobanatskog okruga pokazuju da su od 1. januara od oboljenja sličnih gripu obolele 902 osobe, među kojima je najviše školske i predškolske dece. Stoga ne čude gužve u Dečijem i Školskom dispanzeru gde pedijatri rade duže kako bi sve pregledali. Za mesec i po dana u ovim ustanovama pregledano je 8.700 dece.

-Većina dece žalila se na visoku temperaturu,suv kašalj, bolove u mišićima i zglobovima, a temepratura se zadržavala između četiri i šest dana. Kod jednog predškolskog i jednog školskog deteta urađen je bris i potvrđen je grip tip B. Na Dečijem odeljenju takođe su gužve, tako da je bilo i do 20 pregleda tokom noći – saznajemo od doktorke Vesna Tomin, načelnica Dečijeg i Školskog dispanzera.

U vrtićima su grupe prepolovljene,a u školama su prošle nedelje klupe bile poluprazne usled velikog broja bolesne dece.

-Pre nekih sedam dana oko 30 odsto dece zbog bolesti nije dolazilo u školu. Drastično je bilo u jednom prvom odeljenju gde smo imali svega osmoro đaka od 26. Možemo zaključiti da su najviše obolevala deca iz prvog i drugog razreda – dodao je Vitomir Radak, predsednik Aktiva direktora.

Svi naši sagovornici slažu se da će predstojeći državni praznik i četvorodnevna pauza u školama i vrtićima sprečiti širenje virusa među decom tako da se očekuje da će početkom sledeće nedelje broj obolelih od oboljenja sličnih gripu biti znatno manji.