Vinogradari očekuju manje vina od belih sorti

Ova godina za uzgoj vinograda počela je varljivo. Naime u vreme rezanja tokom februara vinogradi su bili u dobroj kondiciji, međutim martovski minus doveo je do izmrzavanja, saznajemo od Bogdana Stepanova, vinogradara iz Iđoša.

-Pokazalo se da su sve sorte iz prvog zrenja rano pustile pupoljke zbog visokih temeprtura u januaru i februaru. Mraz u martu je doveo do toga da pupoljci izmrznu što se naročito odrazilo na bele sorte – istakao je Bogdan Stepanov.

Tokom prethodnih meseci vinogradari su se posevtili tome da sačuvaju bele sorte u vinogradima.

-Rod će kod belih sorti biti manji za 70 do 80 odsto nego u redovnim godinama – kaže Stepanov.

S obzirom na to da crne sorte grožđa kasnije sazrevaju bolje su podnele veliki minius. Vino iz ovog vinograda prošle godine proglašeno je za najbolje iz Banata.

-U vinogradu su zasađene sorte grožđa od kojih će se praviti vino koje volimo da pijemo. To je rajnski rizling, beli burgundac, a imam i malo tamjanike zbog toga što on daje muskatnu, aromatičnu notu.

Naš sagovornik napominje da do sada nije koristio podsticajna sredstva koja dodeljuju Pokrajina i Republika, ali da to planira prilikom podizanja novih zasada i proširenja vinograda.