Vino Nenada Miladinskog najbolje u Banatu

Kikinđanin Nenad Miladinski već 19 godina bavi se proizvodnjom vina. Da je svoj hobi doveo na nivo profesionalizma govori velik broj priznanja koji je od početka godine dobio za svoja vina.

Najpre je krajem januara u Temerinu, na međunarodnom takmičenju osvojio dve medalje, potom je po drugi put postao gradski šampion na pokrajinskoj manifestaciji “Dani vina” u Iđošu, a ovih dana njegovo vino proglašeno za najbolje u Banatu na takmičenju u Zrenjaninu.
-Preko Udruženja vinara i vinogradara “Šasla” poslao sam vino banatski šiler na takmičenje jer su organizatori insistirali na ovoj sorti. Reč je o sorti koja ima jaču boju od roze vina, a u propozicijama je stajalo da treba da sadrži najmanje dve sorte grožđa. Moje vino se zove frankovka i sadrži više od pet sorti grožđa – istakao je Nenad Miladinski.
Ljubav prema vinogradarstvu našem sagovornik preneo je deda koji je imao svoj vinograd.


-Vinograd u Kikindi zasađen je 1948. godine. I dan danas u njemu imamo čokote stare više od šest decenija, kao i vinove loze starih sorti – kaže Miladinski.
Zajedno sa ocem pre više godina je zasadio vinograd sa vinskim sortama i od tada do danas uči i usavršava se. U vinogradima uskoro počinje orezivanje, napominje Miladinski:
-Čekamo da se ustale temperature kako bi počeli sa ovim poslom.

Ove godine Miladinski je proizveo 500 litara vina: belog, crvenog i sorte šiler. U narednom periodu naš sagovornik planira da proizvodi još bolja vina i da poveća proizvodnju.