Vinari se pripremaju za 18. manifestaciju “Dani vina” u Iđošu

Milan Mirkonj iz Iđoša vinogradarstvom i vinarstvom bavi se već tri decenije. I njegovi roditelji imali su vinograd tako da je ljubav prema grožđu i vinu nasledio od njih.
-Kod roditelja sam radio jer sam morao. Međutim, kada sam počeo samostalno da se bavi vinogradarstvom uvideo sam da vinograd zahteva disciplinu, odgovornost i puno rada i tek tada lepo i nagrađuje. Prvi put sam proizveo 225 litara vina i tada sam bio ubeđen da je to ogromna količina, međutim ono nije potrajalo ni do proleća – rekao je Milan Mirkonj, vinogradar.


Iđoški vinogradar dodaje da je prvo imao čokotni vinograd koji je nasledio. Sada je, kaže, takav vinograd prevaziđen pa ima špalir:
-Imam bele i crvene sorte i to: rizling, župljanku, frankovku i burgundac. Ipak, sada vidim da sam možda pogrešio prilikom sadnje jer sam zapostavio naše sorte kao što je crvena slankamenka koja je bila poznata ranije, a sada manje. Želja mi je da je zasnujem jer je dobra sorta za naše uslove i podneblje.


Prošla godina, s obzirom na veliki broj sunčanih dana, uticala je da količine vina budu manje.
-Bilo je grožđa, ali ono nije najboljeg kvaliteta. Tome je najviše doprinelo malo padavina. I grozdovi su se maltene skuvali na vinovoj lozi, tako da ni vino nema najbolji kvalitet – istakao je Mirkonj.
Naš sagovornik proizveo je oko 800 litara vina:
-Proizvodim belo, roze i crveno vino. Poslednjih pet godina počeo sam i sa proizvodnjom voćnog vina od kupine, višnje i pravim bermet. Proizvedem oko 50 litara bermeta po svom receptu. Za ovo vino koristim naše trave koje rastu u severnom Banatu.


Mirkonj je član Udruženja vinara i vinogradara “Šasla”. Nedavno je dobio srebrnu medalju za kvalitet crvenog vina “crna mačka” u Temerinu, a dva puta je osvojio i zlatnu medalju na Pokrajinskom takmičenju vinara u Iđošu.