Vikend vinogradar, a vino zlata vredno

Sugrađanin Robert Bodo, višegodišnji je osvajač zlatnih medalja na manifestaciji „Dani vina“ u Iđošu. On smatra da je podizanje vinograda velika matematika. Više od deset godina,  radi na svom vinogradu, a dokaz o kvalitetu dobio je tek  pre par godina, u vidu priznanja za najbolje vino. Samo vinogradarstvo je, kako kaže  komplikovano i traži dosta vremena, ali i razumevanje od strane porodice, iako sve to njemu nije teško da izreguliše. Sadnice za  vinograd su kupljene u Sremskim Karlovcima, preko udruženja Šasla, čiji je on dugogodišnji član. Sorte Rajnski rizling i Crni burgundac su vinske sorte, koje su se pokazale kao vrlo kvalitetne, iako se mogu pokazati i kao dosta osetljive.

Za sebe često kaže da je vikend vinogradar, što bi se moglo i protumačiiti kao tačna informacija, pošto, naš sagovornik svoj radni dan započinje i završava u Beogradu, gde na vojnom aerodromu radi kao mehaničar, te mu za vinograd ostaje samo vikend.

Prva rezidba je pri kraju, ranije se nije moglo zbog hladnih i kišnih dana, dodaje naš sagovornik. Čokoti vrste grožđa crni burgundac, koja je izuzetno zahtevna sorta, među prvima su se našli baš u njegovom vinogradu, takođe preko udruženja Šasla. Nakon rezidbe, koja je još u toku, Bodo objašnjava da je potrebno krenuti i sa prvim prskanjem, zatim, kada krenu prvi lastari, i formiraju dužinu tri do četiri centimetra, radi se proređivanje i korekcija roda