Velški pisac Ričard Ovejn Roberts gostovao u Kikindi

Izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ objavila je zbirku priča „Sva mesta na kojima smo živeli“. Autor je mladi velški pisac Ričard Ovejn Roberts, a njegovo prvo delo predstavljeno je kikindskoj publici u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“.

-Moja prva zbirka priča je prevedena na srpski. To je zbirka od 17 priča, koje su međusobno manje ili više povezane. Neke su zabavnije, neke sumornije zavisi kako gde u knjizi.

Robertsova knjiga opisana je kao pravo osveženje u svetu pisane reči. U velšku književnost doneo je novi stil i distanciorao se od konzervativnih tema.

-Nije na meni da to kažem, ali ono što se uglavnom piše smatram dosadnim ili klasičnim. Ono što radim je drugačije. Govorim o samoći, dosadi, internet komunikaciji i kako sve to utiče na život ljudi. Danas smo bliži poznatim ličnostima, a to i pozitivno i negativno utiče na nas.

Knjiga govori o tome na koji način čovek današnjice funkcioniše i koliko su novi komunikacijski mediji uticali na društvene odnose.

-Živimo u svetu gde je manje direktne komunikacije, ali smo više povezani preko interneta, mejla, mesindžera, „what`s up“-a i sličnih aplikacija. Na taj način smo otvoreniji i direktniji, ali se čini da se gubi emocija tokom razgovora.

Robertsu je važno da njegovo delo ostavlja jak utisak na čitaoce:

-Reakcije su podeljene. Nekima se sviđa, nekima je odbojno. Meni se čini da tako treba da bude i generalno sam zadovoljan reakcijom.

Naš sagovornik prvi put je u Srbiji. Iako nije mnogo vremena proveo u našoj državi, primetio je velike sličnosti između velškog i srpskog naroda:

-Srbija mi se mnogo dopada. Pronalazim povezanost između naša dva naroda, a ovde sam svega 48 sati. Ipak, svakako da osećam neki pozitivan „vajb“.

Osim Kikinđanima, zbirka priča „Sva mesta na kojima smo živeli“ predstavljena je publici u Zrenjaninu, a uskoro će biti i pred čitaocima u Novom Sadu i Beogradu.