Veliko interesovanje za rad u Rumuniji

Regionalna privredna komora Kikinda, kao glavni nosilac projekta ‘’Mreža podrške mobilnosti radne snage u prekograničnom području” organizovala je Sajam zapošljvanja na kojem su nezaposleni Kikinđani mogli da se predstave rumunskim poslodavcima. Sajam je izazvao veliko interesovanje, a najviše gužve bilo je ispred štanda Kompanije “Zoppas” koja ima predstavništvo u Kikindi. Karmen Bukatariu iz sektora ljudskih resursa “Zoppasa” istakla je da je ovoj firmi potrebno još radnika:

-U kikindskom pogonu zaposleno je od 200 do 250 radnika. U našem sedištu u Rumuniji taj broj je mnogo veći. Mesečno imamo potrebu za stotinak novozaposlenih. Radnici rade na određeno vreme, a najpotrebniji su nam nekvalifikovani i oni koji imaju znanja iz tehničkih struka za rad u proizvodnji. Plata u kikindskoj fabrici je u proseku 340 evra bruto i radi se u dve smene.

Na Sajmu je učestvovalo 20-ak rumunskih firmi među kojima su: BOSCH, Grafoprint, Moda Tim, Tanspol, Smitfield Romania, Leges, Hotel Complex Zefir, Rossini Sleeve, Profi, Nedian.

-Ovo je prvo BOSCH-ovo predstavljanje u Srbiji. U ovom trenutku BOSCH traži 90 radnika. Radimo na dve lokacije u Temišvaru, a neophodno je poznavanje engleskog, španskog, francuskog , italijanskog ili mađarskog jezika. Zapošljavanje podrazumeva i preseljenje u Temišvar – rekla je Janja Dimitrijević iz BOSCH-ove firme u Temišvaru

Kompanija “Smitfild” drugi je proizvođač svinja u Evropi.

-Najviše nam treba nekvalifikovanih radnika. Zatim su nam potrebni veterinarski tehničari, mesari, vozači. Znanje rumunskog jezika nije neophodno jer se naše farme nalaze u selima gde ima i srpskog stanovništva tako da je komunikacija olakšana. Učestvujemo na ovom sajmu jer nas interesuje kakvo je interesovanje nezaposlenih za rad u našoj kompaniji. Naš generalni direktor je Goran Panić, Srbin iz Rumunije – rekao je Led Gjaca iz Kompanije “Smitfild”.

Dana Avram, predstavljala je firmu “Moda Tim” iz Temišvara koja se bavi izradom odevnih predmeta:

-Tražimo 30 radnika iz Srbije i to je početak . Nudimo besplatan prevoz do fabrike, a radnici dobijaju i isplatu toplog obroka i početnu zaradu od 300 evra koja može samo da se povećava.

Rumunski poslodavci tražili su zanimanja :autoelektričar, automehaničar, mehaničar poljoprivrednih mašina, građevinske radnike, stolare, bravare, zidare i tesare, zavarivače, metaloglodače, rukovaoce CNC mašina, veterinare i veterinarske tehničare, staraoce životinja, ugostiteljske radnike: kuvare, konobare, recepcionere, pa sve do nekvalifikovane radne snage. Prednost je znanje stranih jezika.Sajam zapošljavanje organizovan je u okviru programa prekogranične saradnje Srbija-Rumunija koji je podržala i gradska uprava pa je sajam otvorio član Gradskog veća Miodrag Bulajić:

-Primarni cilj projekta je fluktuacija, mobilnost i dostupnost radne snage, mobilnost kapitala, povećanje broja zaposlenih osoba, kao i povezivanje potencijalnih investitora sa obe strane granice. Gradska uprava pružila je veliku podršku ovom projektu.

Partneri na projektu su Trgovinsko-industrijska i agrarna komora županije Timiš iz Temišvara i Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje koja je obavestila više od 200 nezaposlenih. Održali sui obuku za predstavljanje stranim poslodavcima..

-Projektom je predviđena i obuka rumunskog jezika za nezaposlena lica kojom će se steći prednost prilikom zapošljavanja. Nakon toga otvoriće i info pult u gradskim upravama u Temišvaru i u Kikindi koji će informisati nezaposlene o ponudi radnih mesta, a poslodavce o potencijalnim radnicima – objasnio je Tibor Horvat, v.d. direktor RPK.

Sledeće godine biće održan Sajam zapošljavanja u Temišvaru na kojem će učestvovati i 60-ak nezaposlenih Kikinđana. Ukupna vrednost projekta je 170.000 evra.