Veliko interesovanje Kikinđana za pregled kože

Opšta bolnica u Kikindi deseti put priključila se akciji Euromelanoma, besplatnim skrining pregledima u okviru evropske kampanje protiv raka kože. Dermatovenerolog dr Siniša Jolić isiče da se ove godine kampanja sprovodila dva dana u okviru besplatnih pregleda koje organizuje Ministarstvo zdravlja i na sam dan kampanje 21. maja.

-Cilj pregleda je rano otkrivanje raka kože i ovogodišnji moto je “Evropa ima problem sa rakom kože”. Iz godine u godinu povećava se procenat novootkrivenih melanoma. Ove godine je akcenat na otkrivanju melanom u mladalačkom uzrastu jer podaci govore da se dva do tri procenta melanoma godišnje otkrivaju u uzrastu od 15 do 19 godina što je alarmartno – istakao je dr Siniša Jolić, specijalista dermatovenerologije.

Upravo ovo je razlog što je pokrenuta inicijativa da se odlazak u solarijum zabrani maloletnim osobama što je poteklo od Svetske zdravstvene organizacije.I u Kikindi je povećan broj sugrađana kod kojih je dijagnostifikovan melanom.

-Na godišnjem nivou registruje se dvadesetak novobolelih od melanoma što nije malo. Najvažnije je melanom otkriti u ranom stadijumu jer tada ova bolest izlečiva – rekao je dr Jolić.

Kampanja Euromelanoma 2018 usmerena je na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja, kako zaštiti od sunca tako i zaštiti od veštačkih izvora ultravioletnog zračenja.