Velika zemlja

Vrata Narodnog muzeja tokom Noći muzeja, koja će biti u subotu, biće otvorena od 18 do jedan sat posle ponoći. Ovogodišnja manifestacija posvećena je svim selima na teritoriji grada.

-Mislimo da građani Kikinde jako malo znaju o istorijatu sela, ali i da stanovnici sela jako malo znaju od istoriji drugih mesta. Svako selo ima interesantnu istoriju koju ćemo predstaviti u okviru Noći muzeja. U Galeriji će biti izložba o selima. U selima u kojima su ljudi došli kolonizacijom biće objašnjen taj proces. Na spratu u hodniku predstavićemo manifestacije koje se danas organizuju u selima – istakla je Lidija Milašinović, direktorica.

U svečanoj sali biće emitovan film o selima koji izmđu ostalog sadrži i snimke iz arhive RTS-a. U pauzama emitovanja filma posetioci će moći da razgovoraju Dragoljubom Badrljicom koji ce pričati o Mokrinu i svom istrazivačkom radu, Dušanom Dejancem koji ce govoriti o kolonizaciji i kolonistima, Ivanom Brkljačem koji će predstaviti “Kuću ideja” u Mokrinu, dok će Šandor Talpai govoriti “Torontalu” u Ruskom Selu.

-U Klubu prijatelja muzeja biće otvorena izložba panoa koje su izradili đaci seoskih škola. U dvorištu će udruženja žena promovisati tradicionalna jela – rekla je Lidija Milašinović.

Cena ulaznice je za decu 50, a za odrasle 100 dinara. Noć muzeja u Kikindi realizuje se od 2007. godine.