Velika potražnja za semenkama od ludaje

Nikola Krnić, mladi pravnik iz Kikinde, već sedmu godinu zaredom uzgaja ludaje. U početku je proizvodnju zasnivao na manjoj parceli da bi je sa godinama povećavao.Ove godine ludaje su zasnovane na površini od jutro i po, a berba banatske kraljice već je počela.
-Berba ludaja počela je dosta ranije nego prethodnih godina. Tokom leta bili smo svedoci velikog broja toplotnih talasa, a ovaj poslednji je bio fatalan za ludaju. Plodovi koji se nisu dovoljni razvili i bili su zeleni počeli su da se kvare i tope na njivi. Čak 20 odsto roda ostaće neobrano jer su ludaje propale – istakao je Nikola Krnić.


Naš sagovornik ističe da najviše posla ima kada se ludaje uzberu:
-Kada donesemo ludaje kući vadimo semenke iz njih. Seme pečemo i prodajemo na pijaci. Počeli smo pripreme i za “Dane ludaje” kada će nam trebati više semenki jer je tih dana potražnja najveća.Očekujem oko 150 kilograma pečenih semenki.
Nakon što se iz ludaja izvade semenke Nikola ih podeli komšijama i prijateljima koji imaju stoku. Ludaja je jednogodišnja biljka i nije zahtevna za uzgoj.
-Nisam zalivao ludaje ove godine. Ludaje “tamburice”, za kolače, već smo obrali krajem avgusta, ali i tu je rod podbacio usled velike suše – kaže Nikola.


Krnić uzgaja sorte NS semena “olinku” i “oliviju”, muskatnu tikvu “nektar” i “tamburicu”, domaće bele i ukrasne ludaje.Ludaja kada sazri ima žutu ili narandžastu boju, u zavisnosti od sorte, a od momenta setve neophodno je pet meseci da bude spremna za berbu. Bundevi, pošto nikne, neophodna su dva paranja, jedno okopavanje i bacanje đubriva. Najveći neprijatelj ove biljke je plemenjača i vaške.