Velika potražnja za ogrevom

Kikinđane je hladan zimski period, koji se nastavio I u Novoj godini primorao na naknadnu kupovinu drva i uglja. Ekipa TV Rubin obišla je drvare u kojima smo saznali da sugrađani kupuju drva i ugalj na džakove, a nije redak slučaj molba da se ogrev uzima na veresiju. Stovarišta i drvare u Kikindi snabdevene su drvima i ugljem, u onoj meri, kako im to diktira potražnja. Cena je, u zavisnosti od vrste , kao i od načina sečenja neznatno veća u odnosu na raniji period. Kako je rekao vlasnik stovarišta “ST ROT” Toni Demenj, sugrađani većinom nisu računali da će zima biti tako intezivna, te poslednjih nedelja dokupljuju drva i ugalj. Do sada su sklapani ugovori sa sindikalnim organizacijama, konkretno, Udruženju penzionera je do sad podeljeno preko 200 kubika drva, koje će oni isplaćivati u narednih osam meseci. Na ovom stovarištu cena bagrema je 5.300. a bukve 5.500 dinara. Cena uglja, kreće se od 7.900 do 11.100 dinara, ali ga trenutno nema. Očekuju se da ovih dana stigne nekoliko kamiona.

Traži se uglavnom bukva, koja je najinteresantnija kupcima pa onda bagrem i hrast, koji je ove godine bio lošeg kvaliteta, prema tvrdnji Gorana Kulauzova, iz Mokrina. On je došao da kupi još drva, jer kako kaže, nije se pripremio na ovako niske temperature.

Na stovarištu Bakić Komerca, cena kubika bagrema, hrasta i bukve je 5.500 dinara, dok je u avgustu bila 5.000. Kod njih drva ima, ali je potrebno unapred poručiti određenu količinu. Energetski potencijal ogrevnog materijala se najbolje iskoristi u dobrim pećima, a prodavnice u Kikindi u ponudi imaju klasične Smederevce, koji se, kako tvrde prodavci I najbolje prodaju, po ceni od 18.990 pa sve do 23.000. Alfa plam peći koštaju oko 18.000, najkvalitetnije tučane peći se prodaju po ceni od 27 I 29.000 dinara, kamini staju od 40 do 55.000, dok za popularne magične peći sugrađani izdvajaju od 16.000 do 19.000 dinara.