Velika Gospojina u Ruskom Selu

 

Svečanom liturgijom i rezanjem kolača, u Ruskom Selu je obeležena crkvena slava Velika Gospojina. Hram je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice i ima posebno mesto u srcima Ruskoselaca i onima koji su raseljeni, naveo je protonamesnik Slobodan Divljakov:

-Ovo je slava hrama i ljudi su prihvatili da je to slava i samoga mesta. Negde ovaj hram je posebno poštovan. Interesantno je da tokom celog ovog dana hram je posećen. Presveta Bogorodica je za nas hrišćane ona koja je rodila sina božijeg i ona spaja nebo i zemlju. Sama njena smrt je veoma potresla apostole, međutim ono što se kasnije desilo, trećega dana kada je apostol Toma došao do groba Presvete Bogorodice video je  da njenog tela više tamo nema.

Hram, koji je posvećen Uspenju Presvete Bogorodice u Ruskom Selu crkvena je slava, ali i slava samoga mesta. Na Dan obeležavanja Velike Gospojine hram pohode ne samo Ruskoselci, već se tih dana sjate svi prijatelji i saradnici sela, ali dolaze i nekadašnji žitelji Ruskog Sela, što daje celom dešavanju još veću dimenziju.

Prisustvo uglednih prijatelja, domaćina, gostiju, privrednika mnogo znači jer oni na ovaj način ostvaruju i prave perspektivu u daljoj saradnji, naveo je član GV Miodrag Bulajić i dodao da se Rusko Selo, odlikuje multinacionalnošću i multikulturalnošću, što daje poseban pečat zajednici:

-Želim u ime Gradske uprave da čestitam slavu domaćinu, gde oni u društvu svojih prijatelja žele da proslave ovu slavu i  da se okupe da zajednički učine analizu jednu u prethodnom periodu šta su uradili, ali i da prave planove i perspektive razvoja za novo mesto. Mi ćemo kao Gradska uprava da ih podržimo  i zajedno sa njima da realizujemo planirane projekte. 

A selu u goste došlo je blizu 40 žitelja Stare Moldave iz Rumunije sa kojima Ruskoselci sarađuju već oko 14 godina. U porti hrama, nakon liturgije i obrednog rezanja kolača i litije organizovan je svečani ručak za sve koji su došli da uveličaju slavu hrama. U okviru svečanosti organizovan je kulturno zabavni program, u trajanju od tri dana, gde se kuvao pasulj u kotliću, zatim su se sportska ekipe nadmetale, bila organizovana likovna izložba kao i i tradicionalni buč, koji je prepoznatljiv za Rusko Selo.