Veče sambe i afričkog plesa u Kikindi

Novosadska škola sambe predstavila se publici, u okviru Kikindskog leta. Dvorište Kurije je bilo ispunjeno zvucima afričkog ritma i bubnjeva, a publika je čak imala i mogućnost da se uključi i pokuša da nauči sambu, najčuveniji ples Brazila.  Vrlo temperamentan ples su izvodile  igračice  iz udruženja “Sambakinjas”, koje su donele vreli riram Brazila. Kako je navela Ivana Vajagić, osnivačica ovog udruženja, postoje već tri godine, redovno vežbaju i imaju nastupe u okviru raznih manifestacija, a želja im je da odu do Brazila, postojbine vatrenog ritma.

-Najviše nas vole deca, interesuje ih perje i kostimi. Želja nam je da odemo do Brazila, to nam je cilj. Na Dane Brazila, u Novom Sadu  nam dolazi kraljica karnevala 2016.godina. Ona je savršen plesač.  Ne mogu da dočekam da dođe i da je upoznam, tako da će ljudi imati mogućnost da uče osnovne korake, a mi koji već učimo, moćićemo da savladamo napredne korake

Performans je dodatno zahuktala i ekipa iz Beograda, ispred udruženja “Singidundun”, iz Đembija škole. Oni su na Bas bubnjevima, dununba, sangban i kenkeni, koji se sviraju u odnosu na solo djembe i prema varijacijama plesa, a potiču iz Gvineje i predstavljaju ključni instrumenti jer drže ritam i podržavaju plesač, e prvi put zajedno nastupili sa novosadskim plesačicama. Pokretač cele ideje, o malom triju je Vladimir Nikolić, koji se nedavno vratio iz Kanade, gde je živeo. Kako kaže, prvi pu zajdno nastupaju sa plesnom grupom, što je novo iskustvo

-Zapadno afričko bubnjanje je folklor i ide uz ples. To se širi po celom svetu i jako je polularno. Nadam se da ću uspeti sa prijateljima da još više popularizujem ovaj ritam. Imamo nekoliko učenika. Čuo sam za Ivanu  Vajagić  i rešili smo da pokušamo. Ovo nam je prvi nastup, jer sam do sada  trenirao učenike.

Plesna tema je i motivisala organizatore da stolice u publici prilagode i želji publike da učestvuje u ritmu, koji su diktirali bubnjevi. Najviše su im se obradovali najmlađi, koji su to i pokazali igrajući i vrteći se u ritmu tamtama. Dešavanja u okviru ovogodišnjih avgustovskih noći i Kikindskog kulturnog leta sugrađani komentarišu sa velikim oduševljenjem i podržavaju namere organizatora da raznolikim sadržajem zadovolje više ukusa.

Inače, samba ples afričkog porekla, prastari ples naroda, koji je pri stigao do Brazila. Prvobitno se rasprostranio na obalama Brazila-Rio, Sao Paolo, Pernambuko, Bahia, Maranhao, a danas, Samba vlada nad brazilskim muzičkim životom. Njen pokretljiv, vatreni, originalni ritam obogaćuje repertoar mnogih plesnih orkestara, a u Africi je i jedna vrsta molitve.