“Veče sa klarinetom” u Kikindi

U Svečanoj sali Narodnog muzeja tražila se stolica više, za sve one koji neguju i cene klasičnu muziku, a imali su nameru da poslušaju koncert “Veče sa klarinetom”. Kroz podosta teške muzičke tačke predstavila se Kikinđanka Isidora Vlašić, pokazavši talenat i veliki rad, koji ulaže kako bi na sceni sve bilo potpuno bez greške. Inače, mlada sugrađanka je druga godina klarineta, u Muzičkoj školi ”Josif Marinković” u Zrenjaninu.

Pošto je virtuozan, klarinet se koristi kao solo instrument, ali je stalni član simfonijskog orkestra. Koristi se i u kamernim sastavima, a najbolje zvuči u pratnji klavira. Profesorica klavira, Marieta Gigić, koja predaje u školi „Josif Marinković“više od 20 godina  klavirska je  pratnja klarinetistima.

Klarinet pripada grupi drveno, duvačkih instrumenata. Za razliku od flaute i dalje se pravi od drveta, posebno od crnog abonosa te stoga deluje kao instrument, koji je dosta zahtevan, ali, kako Gigić tumači, mogu ga svi svirati. Svoje muzičke partiture uspešno je izveo i mladi učenik prvog razreda Danilo Ćirić, iz Zrenjanina, koji daje prednost duetskom sviranju. U okviru jednosatnog muziciranja publika je osim opusa u kom su se mogle čuti kompozicije klasika i romantizma, imali priliku i da poslušaju, kako je objasnila Gigić i Končertino za duvače, Karla fon Vebera, inače izuzetno tešku i muzički vrlo ozbiljnu kompoziciju.