“Veče poezije” u izvođenju Nebojše Ilića, u kikindskoj biblioteci

Razotkrivanje iz pozitivnih pobuda, da osim glume kojom se pričaju tuđe priče glumac ima potrebu da iznjedri i svoju misao i pretoči je u stih, vodilo je glumca Nebojšu Ilića da počne svoju misiju.

Fenomen, da glumci pišu poeziju, postao je još zanimljiviji kada se vide dometi takve poezije, kojom ovovremeni glumac Ilić ima nameru da pojedine glumce još više približi publici:

-Glumci uvek govore tuđe reči, tuđe misli, tuđe tekstove. Uvek me zanimao taj uvid,  da li glumci imaju nešto svoje da kažu, da li imaju nešto intimno da saopšte. Onda se ispostavilo da toga uopšte nema mnogo, da su stidljivi i da sve ovo čuvaju za sebe. Tako da toga ima vrlo malo

 

Predstavljajući ono čime se upravo bavi, diljem gradova Srbije, poznati glumac Ateljea 212 Nebojša Ilić je gostujući u Naraodnoj biblioteci rekao da ga je oduvek intrigiralo šta je ono što glumci imaju da kažu van scene i reflektora, onako pravo iz duše, i gde traže individualni i lični izraz, što ga je i motivisalo da istražuje.

-Da bih došao do ličnog materijala glumaca pesnika, bilo je potrebno da istražujem, da tražim i još uvek sam u tom procesu, premda  sebe još uvek ne doživljavam kao čoveka koji piše pesme.

Veliki broj Kikinđana, koji su bili u Narodnoj biblioteci uživali su u stihovima Zorana Radmilovića, koji je mnoge iznenadio, sa svojih nekoliko bolnih i lucidnih pesama, kojima se ustvari pokazao u još jednom briljantan svetlu. Zatim su tu bili stihovi glumca Ateljea 212, Ljubiše Bačića, koji je za svoju prvu knjigu „Stena Gologlava“ dobio nagradu „Miloš Crnjanski“.

Pavle Vujisić, sa svojim pesmama pisanim na kafanskim salvetama, računima, paklicama cigareta takođe je bio inspiracija Iliću da i njegove stihove  recituje. Inače Nebojša Ilić, koji je ranije gostovao u Kikindi kao član glumačkog ansambla je srpski pozorišni, televizijski je i filmski glumac.

Rođen je u Beogradu. Stalni je član pozorišta „Atelje 212” od 1998. godine. Igra i u Narodnom pozorištu u Beogradu i Pozorištu „Boško Buha”. Zapažene uloge je ostvario u filmovima: „Lajanje na zvezde”, „Zona Zamfirova” i „Montevideo, Bog te video!”. Dobitnik je dve „Sterijine nagrade” .