Veća minimalna cena rada

Minimalna cena rada od 143 dinara u ovoj godini veća je za oko 13 dinara u odnosu na prethodnu 2017. godinu.Minimalnu zaradu u Srbiji dobija oko 350.000 radnika i oni će u ovoj godini primati za oko 2.200 dinara više.

-Ako se računa broj sati u okviru godine kojih je 174 dolazimo do prosečne cifre koja je nešto iznad 22.000 dinara. Na ovu sumu dodaju se topli obrok, regres, minuli rad – kaže Ilija Drljić, predsednik SSS za Grad Kikindu i opštine.

Većina zaposlenih u našem gradu ima veće plate od minimalne čemu je doprinelo otvaranje novih fabrika, dodje Drljić:

-Nova preduzeća “Mecafor” i “Zoppas” doprineli su da je manje ljudi u Kikindi koji rade za minimalnu platu.

Sinidikat se zalaže da minimalna zarada pokriva minimalnu potrošačku korpu. Ona je krajem oktobra prošle godine iznosila 36.369 dinara.

-Ne možemo da kažemo da nije bilo dobre volje i po prvi put se desilo da su se usaglasili Unija poslodavaca i sindikati oko zajedničke cene. Država je pomogla jer je povećala neoporezovani deo zarade.

I u javnom sektoru došlo je do povećanja zarada za pet odsto.Predstavnike sindikata u prvom kvartalu ove godine očekuju pregovori oko novih kolektivnih ugovora.

-Prvo će se potpisivati posebni kolektivni ugovor za Grad Kikindu, a potom ćemo zaključivati ugovore koji se tiču ustanova kulture i svih ostalih institucija kojima je lokalna samouprava osnivač.

Drljić ističe da je sindikat uvek uspeo da se oko ključnih stvari dogovori sa lokalnom samoupravom.