Vatrogasci Milan Adamović i Zoltan Bereng heroji Kikinde

Članovi vatrogasno-spasilačkog bataljona iz Kikinde Milan Adamović i Zoltan Bereng  kao deo delegacije iz Srbije učestvovali su u gašenju požara na grčkom ostrvu Evija. Sedam dana boravili su u mestu Agios i dali sve od sebe da pomognu u gašenju vatrene stihije. Njih je primio gradonačelnik Nikola Lukač koji ima je uručio poklon.

I Adamović i Bereng ističu da je najveći problem bio dim koji je bio veoma gust i otežavao je normalno funkcionisanje.

-Pored dima posao je dodatno otežavao vetar s obzirom na to da je požar izbio u planinskom predelu punom neprohodnih šuma. Bageri su raščišćavali puteve kroz šumu kako bi mi mogli da gasimo požar. Ogromnu podršku imali smo od kolega iz Grčke i meštana koji su nas dočekali sa velikim oduševljenjem i uz povike: „Srbi braća“. Radili smo u dve smene i konstantno smo bili na terenu u šumi, a naš zadatak, koji smo i ispunili bio je da držimo liniju požara u dužini od pet kilometara. Borba je bila lavovska i tek poslednja dva dana mogli smo da odahnemo.  Iako su spremni za gašenje požara bili i naši helikopteri, nisu mogli da pomognu jer im gust dim nije dozvoljavao da mogu da dejstvuju. Vidljivost je bila svega 30 metara. Meštani su bili izuzetni svakog dana donosili su nam hranu, vodu i sve što nam je trebalo– priča Adamović i napominje da niko od srpske delegacije nije povređen iako su uslovi bili ekstremni, 40 stepeni u plusu, a vatrogasci pod zaštitnom opremom u šumi koja gori i pored plamena visine 20, 30 metara.

Kikindski vatrogasci dodaju da je kako meštane, tako i grčke vatrogasce oduševila obučenost srpskih kolega, kao i oprema sa kojom su došli. Zoltanu Berengu ovo nije prvo iskustvo sa požarem u Grčkoj.

-Mesto u kom smo bili udaljeno je svega 20, 30 kilometara od žarišta i dim, pepeo i garež onemogućili su funkcionisanje. Avijacija je bila nemoćna dok mi , sa zemlje, nismo ugasili požar. Tek nakon toga avijacija je mogla da dejstvuje. Posle tri dana našeg boravka u Agoisu su stigle i kolege iz Poljske i Slovačke, ali mi smo bili prvi na udaru. I 2007. godine bio sam deo ekipe kojije gasio požar u Grčkoj u mestu Kalamate, ali ovaj požar bio je katastrofalniji. Površna koja je zahvaćena bila je veća od 50.000 hektara – dodao je Bereng.

Gradonačlenik Lukač hrabrim vatrogascima poklonio je majice sa natpisom „Heroji Kikinde“ i satove.

Vi ste heroji Kikinde, ali i heroji Agiosa. Treba imati hrabrosti, sposobnosti i znanja da se stane pred vatrenu stihiju koju je najvažnije ukrotiti.Govorim u ime svih Kikinđana, koji vam se dive,  kada kažem da ste ponos našeg grada. Hvala vam na svemu što ste uradili jer ste vi osobe na koje treba da se ugledamo jer dajete svoj život kako bi pomogli drugima. Pokazali ste da je obučenost naših vatrogasaca na zavidnom nivou. Grad i država i dalje će ulagati u vas i vašu službu – precizirao je Lukač.

U znak zahvalnosti meštani Agiosa su našim sugrađanima poklonili ikonu sa likom Bogorodice. Sa druge strane konzerve sa hranom koju je srpska delegacija ponela iz zemlje donirali su crkvi kako bi bile podeljene grčkom narodu.  Iz Srbije je u gašenju požara učestvovalo 35 ljudi i 13 vozila.