Vaskršnja liturgija u Hramu Svetog Nikole

U crkvi Svetog Nikole na gradskom trgu sveštenstvo je juče služilo uskršnju liturgiju. Liturgiji su ispred Grada Kikinda prisustvovali članovi gradskog veća Milivoj Linjački i Miodrag Bulajić.

Uskrs je najveći hrišćanski praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, a u  pravoslavnim crkvama se na Uskrs otvaraju carske dveri čime se simbolicno ukazuje da je Isus vaskrsenjem pobedio smrt i otvorio vrata i put spasenja. Vernicima je uskrs čestitao jerej Nikola Mišković. Pročitana je poslanica Patrijarha srpskog Irineja u kojoj je poručeno da nema danas čoveka, bio on vernik ili nevernik, koji ne bi želeo bar za trenutak da učestvuje u istinskoj radosti, ali da tog mira i radosti nema niotkuda.

Pravoslavni vernici slave Vaskrs tri dana. U kalendaru Srpske pravoslavne crkve, crvenim slovom, kao neradni dani, obeleženi su Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Ispred gradske kuće liturgiji su prisustvovali Milivoj Linjački i Miodrag Bulajić, članovi gradskog veća koji su sugrađanima poželeli da u miru i poštovanju proslave praznik. I ove godine sugrađanima je podeljeno 1000 fabranih jaja.

Prvi mrsni zalogaji na Uskrs, posle Velikog posta su vaskršnja jaja, tradicionalno ofarbana u crveno kao simbol prolivene Hristove krvi.