„Vasil Hadžimanov band“ oduševio publiku 16. Jazz i blues festivala

Nastup „Vasil Hadžimanov Benda“ obeležio je centralno veče 16. Jazz i blues festivala. Poznatom muzičaru ističe da naš grad predstavlja jednu od značajnih sredina, u kojoj se kroz organizaciju ovakvog festivala afirmišu i nekomercijalni muzički žanrovi, koji su često marginalizovani.

-Kikinda je još jedan dokaz da manji grad ne znači manjak publike ili interesovanja. Dapače, mislim da meni više prijaju koncerti u „manjim“ mestima, nego u „velikim i važnim“, gde je publika pomalo razmažena, pa je potrebno mnogo vremena da bi se opustila. Ovde možemo videti prave zaljubljenike u muziku, jer čim dolaze zna se da su poštovaoci i da će biti dobro. Meni je drago što smo opet tu i do sledećeg puta idemo dalje.

Iako je svestan da muzika koju stvara nikada neće spadati u mainstream, Hadžimanov ističe da nastavlja da se bori, baš kao što čini od početka u umetničkim vodama:

-Ako uspeš da ostaneš dosledan tome što voliš i ako uz sve tegobe i nedaće, od plaćanja računa pa nadalje, sve se na kraju isplati. Mogu da kažem da dugo od te muzike mogu da živim i da sam srećan čovek. Nemam nikakvih košmara kada legnem noću uz pitanja „Zašto sam uradio ovo?“ ili „Zašto sam svirao/sarađivao sa onim?“. S jedne strane nemam deset automobila i kuću sa bazenom, ali imam nešto što je vrednije.

Ta, prevahodno nematerijlna vrednost, ogleda se u kvalitetnoj muzici, koja se već 16 godina populariše kroz kikindski jazz i blues festival. Na njemu se predstavlja i budućnost ovog muzičkog žanra, a ovoga puta to su bili dečaci iz kikindskog benda „Devils“. Marko Micić, jedan od „đavola“, naglasio je koliko je njima, kao još osnovcima, važno učestvovanje na ovakvom muzičkom događaju:

-Mnogo nam znači, pogotovo u u ovom stadijumu gde slušamo i kupimo „fore“ od starijih. Želimo da održimo ovu muziku, da se što duže time bavimo i da nam bude što lepše. Probe imamo u studiju, a svirke svake srede u „Grmeču“.

 

Roni Beraha iz zrenjaninskog „Istanbul night“ istakao je da je ovom bendu čast da nastupi u Kikindi, pogotovo što je za njih ovo bilo prvo festivalsko predstavljanje. Veliki uticaj na njihovui muziku imao je jedan Kikinđanin:

-Početna ideja što se tiče muzike išla je u pravcu „world music-a“ i mešanja svačega, ali zbog vašeg Kikinđanina gitariste Ace, koji vuče na jazz, evo nas zbog toga i u ovim vodama.

Organizatori, Fan Ton Music i ove godine su ispoštovali tradiciju festivala, pa su učesnici na poklon dobili figuru, rad lokalnog umetnika Jovana Isakova. Osim u sali Narodnog pozorišta, nastupi na 16. Jazz i blues festivalu održani su i u Pub-u, kao i na prostoru „Mokrin house“-a.