Vakcine protiv gripa stigle, vakcinacija počinje sutra

Vakcina protiv gripa francuskog proizvođača “Sanofi Paster” je stigla tako da svi koji žele da se na ovaj način zaštite od gripa mogu da se obrate izabranom lekaru i dogovore vakcinaciju. Dr Tatjana Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje istakla je da su svi uslovi obezbeđeni za imunizaciju građana.

 

 

 

 

 

 

-Od Instituta “Torlak” stiglo nam je 5.150 doza vakcina protiv gripa za teritoriju Severnobanatskog upravnog okruga. Reč je o “vaksigripu” i vakcina je istog sastava kao i prošlogodišnja. Primaju ju je svi hronični bolesnici i zdravstveni radnici, pre svega oni na prijemu i koji rade sa rizičnim kategorijama. Preporučujem da vakcinu prime svi koji rade u javnom sektoru i sa decom – istakla je dr Tatjana Karać.

Distribucija vakcina u domove zdravlja je u toku.

Domu zdravlja u Kikindi isporučeno je 3.090 doza, tako da od sutra svi koji žele da se vakcinišu mogu da se jave u ambulantama – kaže dr Karać.

Vakcina sadrži zaštitu protv tipa AH1N1, AH3N2 i protiv tipa B. Ona ne štiti od obolevanja sto odsto, ali štiti od teških oblika bolesti i mortaliteta. U najvećem broju reakcije na vakcinu su lokalnog tipa poput crvenila, manjeg otoka ili bola na mestu uboda.

-U ambulantama je registrovan je porast obolelih od akutnih respiratornih infekcija gornjeg respiratornog trakta. Za sada nema oboljenja sličnih gripu – napominje naša sagovornica.

Za grip je dominantan simptom opšta slabost i malaksalost, gubitak apetita, bolovi u mišićima, glavobolja, otežano disanje, vioska telesna temperatura iznad 38,5 stepeni. Vaksigrip” vakcina rađena po preporuci Svetske zdravstvene organizacije i mogu je primiti i deca starija od šest meseci.