Uzimanjem računa građani se bore protiv sive ekonomije

Uzimanjem fiskalnog računa u prodavnicima građani doprinose borbi protiv sive ekonomije koja se sprovodi svakodnevno. Poreska uprava organizuje kontrole na teritoriji Srbije,a od Ivana Paligorića iz press službe saznali smo da je najčešći razlog privremenog zatvaranja objekata upravo neizdavanje fiskalnog računa:

-U toku protekle godine na teritoriji Grada Kikinde inspektori terenske kontrole privremeno su zatvorili 19 maloprodajnih objekata, pre svega iz ugostiteljske delatnosti. Zbog neizdavanja fisklanog računa od početka ove godine ovu meru izrekli su u tri maloprodajna objekta. Osim privremenog zatvaranja, protiv odgovornih lica podnete su i prekršajne prijave. Na teritoriji Srbije u 2017. godini obavljeno je više od 6.000 kontrola u objektima u Srbiji, a u 39 odsto slučajeva utvrđene su nepravilnosti, tako da je privremeno bilo zatvoreno više od 2.000 objekata.

Iz Poreske uprave skreću pažnju građanima da cene u objektima koji ne izdaju fiskalni račun nisu 20 odsto niže nego u onima koji to čine. Građani to plate u svakom slučaju. Razlika je samo u tome što kada dobiju fiskalni račun taj porez ide u budžet Republike Srbije i služi između ostalog za finansiranje svih javnih dobara, a kada ga ne dobiju ide u džep vlasnika objekta. I u Udruženju potrošača Kikinde napominju da bez fisklanog računa građani ne mogu da ostvare svoje potrošačko pravo .

-Osnovni dokaz o uplati je račun. Bez njega ne postoji mogućnost da građani ulože bilo kakvu reklamaciju. Naš savet je da građani čuvaju račune, a ukoliko kupe skuplju stvar i da ga fotokopiraju kako bi imali dokaz o uplati jer originalni računi vremenom izblede – istakao je Darko Cvijan, predsednik Udruženja potrošača Kikinde.

Kazne za neizdavanje fiskalnih računa, shodno Zakonu, mogu biti novčane u rasponu od 100.000 do dva miliona dinara za pravno lice, odnosno 50 do 500.000 dinara za preduzetnike, ili kazne privremene zabrane obavljanja delatnosti do 60 dana.

Kako bi podstakli građane da se priključe borbi protiv sive ekonomije Vlada Srbije i ove godine organizuje nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi”. Svi koji pošalju 10 računa u koverti učestvuju u izvlačenju, a nagradni fond je više nego primamljiv. U prošlogodišnjoj nagradnoj igri sreću da njihove koverte budu izvučene i da osvoje fijat 500 L imali su i sugrađani Ivan Kaloper i Aleksandra Nakrajkućin.