Uzgoj svinja i dalje u konstantnom opadanju

Uzgoj svinja je grana poljoprivrede koja je u i dalje u konstantnom opadanju. I oni malobrojni proizvođači koji su ostali u ovom poslu godinama unazad lome se da li da potpuno odustanu.

Činjenica je da ni jedna grana poljoprivrede nije u većem problemu od uzgoja svinja. Za razlog kontsantno ali dugogodišnje, sporo proipadanje ove proizvodnje paori vide u nerešenoj politici zbog uvoza svinjskog mesa.

Cena stalno varira. Pre 15 godina sam dobijao 155 dinara, kada je nafta bila 60 dinara, koncentrat 450 dinara. Sad sam pre neki dan predao klanici 16 komada po 145 dinara. Tako se kreće cena zato što je zabranjen uvoz živih svinja ali je dozvoljen uvoz zamrznutog mesa, koliko pratim, iz Agrentine. Kod nas zamrznuto meso može da se koristi godinu dana a u svetu šest meseci. Uvoznici ne krše zakon ali žive svinje kupuju samo da bi u kasapnicama imali sveže meso, a prerađevine se najverovatnije sve prave od zamrznutog uvoznog mesa, kaže Zoran Radin, jedan od malobrojnih sugrađana koji je ostao veran svinjogojstvu.

Proizvodnja se na momente oporavi kad bude dobra cena prasadi pa se i oni koji su na ivici da odustanu od svinjogojstva ipak zadrže u proizvodnji, a onda se ubrzo potom sve vrati na staro.

Radin za potrebe prehrane tovljenika obrađuje oko 15 hektara zemlje. To je dovoljno za godišnje potrebe ovog poljoprirvednog gazdistva pa i da pretekne kako bi se bar donekle zaradio novac da se osigura zarada koja je kod svinjogojstva neizvestna.

Ako se ovako nastavi, i ja ću prestati da se bavim ovim. Ne vredi. Ulažem kukuruz, ulažem moj ječam, ulažem koncentrat, sve po propisu a onda daš za 145 dinara. Čak nešto pričaju da će cena pasti, da može da bude i 120, 125 dinara. Izgleda da sam uhvatio zadnji momenat da ovih 20 komada predam, iskren je Radin.

Znamo da ste svi primetili Mrvicu, dok mi razgovaramo ona neprekidno pozira. Radin kaže da je ona kućni ljubimac. Napunila je 24 godine, a prosek starosti konja je negde oko 20 godina, mada su retki i primeri da konj poživi i 38 godina ili se oždrebi u 28.

Ona jeste kućni ljubimac. Vezuje me za prošlost kad se nekada radilo sve sa konjima. Uživa, ide po dvorištu, ništa ne radi. Atrakcija je za komšiluk, deca dolaze, donose joj jabuke, voli da se mazi. Ovde kod mene je mali zoološki vrt, kaže Radin u neprekidnom društvu Mrve.

I vratimo se uzgoju svinja. Zbog neprolazne nesigurnosti na tržištu ni naš domaćin u budućnosti ne teži proširenju. U današnje vreme najsigurnije je ulagati u kvalitet i zadržati postojeću proizvodnju, pa dok se izdrži.