Uzgoj sadnica ruža od hobija postao posao

Dragiša Pilipović iz Kikinde jedan je od dvojice registrovanih proizvođača sadnog materijala ruža u našem okrugu. Ovim poslom počeo je da se bavi pre desetak godina.

-Posmatrajući ljude u okruženju koji se bave ovim poslom kolega i ja došli smo na ideju da i mi počnemo da se bavimo ovom delatnošću. Imam oko 30.000 komada sadnog materijala koji se dobro prodaje i na domaćem i na stranom tržištu – kaže Dragiša Pilipović.

U ružičnjaku postoji veliki asortiman cveća: mini ruže, čajevke, polijante, puzavice i stubaste ruže.

-Potražnja je svake godine specifična. Jedne godine traže se mini ruže, druge polijante, dok su stubaste ruže tražene svake godine. Uspevam sve da prodam, čak mogu da kažem da je manjak proizvoda u odnosu na potražnju – ističe naš sagovornik.

Cena stablašica je od 700 do 1.000 dinara, dok su druge ruže 120 dinara. Ona nije menjana više godina i pristupačna je kupcima dok je za proizvođače ona minimalna. Naš sagovornik ističe da on uvek preporučuje da se ruže u baštama sade u kasnu jesen kada stane vegetacija. Najbolji period za to je kraj oktobra, novembar i decembar. Prema Pilipovićem rečima prolećna sadnja je rizična.

-Na svega dva kilometra od moje parcele je Rumunija tako da planiram da registrujem ružičnjak u Lungi. To će mi pomoći oko izlaska na tržište Evropske unije – otkriva planove Pilipović.

Česte kiše dovele su do toga da nije bilo mogućnosti da se sadni materijal obradi kako treba, tako da se kasni. Dragiša Pilipović zaključio je da je moglo biti manje kiše.