Uzgajivači jagoda počeli sa branjem prvog roda u plastenicima

U plastrenicima, kod uzgajivača jagoda, koji se bave ovom vrstom voćarstva već određeni broj godina, počeli su sa prvom berbom. Iako je rod tek u prvoj fazi zrenja, kako smo mogli da čujemo od Svetislava Mihajlovića, jednog od uzgajivača jagoda, koji je prvi put pokušao da uzgaja jagode u leji, prve jagode već mogu da se probaju. Na njegovom posedu on ubira plodove već oko desetak godina, ali je ovo pionirski poduhvat, kada je tretiranje ove vrste voća u toploj leji.

Osim jagoda, u plasteniku su neke od povrtarskih kultura već našle svoju primenu u kuhinji domaćina. Kako kaže, proteklog vikenda je već bilo mladog krompira, mladoga luka, salate, ali i spanaća.

Prema tvrdnji našeg sagovornika, za jedan plastenik sa svom potrebnom opremom, potrtebno je uložiti oko tri ipo hiljade evra. Danas je to prevelika investicija za mnoge, te se većina opredeljuje da početak u voćarstvu krene kroz baštensku proizvodnju, kako bi stekao bar početni kapital, koji bi mogao da uloži, prevashodno u opremu, bez koje ne vredi počinjati takvu vrstu proizvodnje. Iskustvo, kroz koje prolazi Svetislav Mihajlović, kada je uzgoj kultura u leji možete pogledati u emisiji “Plodovi ravnice”, u nedelju u 15 sati.