Uzgajaju salatu sa novom tehnologijom

U plasteničkoj proizvodnji u ovo doba godine najzastupljenija je zelena salata. U dva plastenika Poljoprivredno-preduzetničkog inkubatora koji su povereni članovima udruženja „Bantaske lenije“ ove sezone primenili su novu tehnologiju za uzgoj salate.

-Priključili smo se pilot programu kako bi dobili što bolji krajnji proizvod. Ovaj program podrazumeva primenu elektromagnetnih talasa i prvi put smo ih primenili na zelenoj salati. Ono što je za sada evidento jeste da će salata stići ranije, a manje je insekata i bolesti – istakao je Dejan Ugrešić, povrtar.

Salata u plasetiku zasađena je krajem oktobra, a Ugrešić podseća i da su vremenski uslovi bili dobri jer je tokom jeseni bilo visokih dnevnih temperatura.Osim salate nova tehnologija primenjena je i na kupus. U primeni pilot programa članovima „Banatske lenije“ pomaže diplomirani inženjer poljoprivrede Dragoljub Stanković.

-Elektromagnetni talas povećavaju prinos od 30 do 80 procenata u zavisnosti od kvaliteta semena i zemlje. Dokazano je i da se za oko 30 odsto smanjuje potreba za repromaterijalom kod proizvodnje – kaže Dragoljub Stanković.

Primena elektromagnetnih talasa obavlja se preko ruske kompanije „Hipodoks“ od koje je Stanković dobio sertifikat .Naši sagovornici ističu da je u plastenicima u kojima je salata zasnovana maltene u isto vreme, ali nije obuhvaćena elektromagnetnim talasima,evidentan sporiji rast.