UŽ „Sloga“ priredilo izložbu ručnih radova

Da tkanje, šivenje i heklanje još nije zamrlo pokazale su članice Udruženja „Sloga“, koje su povodom 8. marta organizovale izložbu ručnih radova. Pored toga, mogla su se videti i dela od recikliranog materijala. Članice ovog udruženja svoje veštine prenose i na mlađe generacije.

-Mi smo uvek imali odličnu saradnju sa vrtićima. Deca što zavole

ostaje im u seća

nju za sva vremena. Imamo i mlađih članica, koje su otvorile svoje butike i bave se ručnim radom, kaže Olga Golušin, ispred UŽ „Sloga“.

Na izložbi su se mogli videti radovi udruženja žena iz Novih Kozaraca, Banatske Topole, Banatskog Velikog Sela i Gerontološkog centra. Sve one imaju jednu zajedničku ideju, da očuvaju narodnu tradiciju. Udruženje žena „Novi Kozarci“ više od 40 godina okuplja dame iz ovog sela, a već neko vreme fokusirane su na jedan specifičan zanat.

U našem udruženju najzastupljenije je tkanje. Same smo skupile sredstva i kupile novi razboj. Želja nam je da tkački zanat otrgnemo od zaborava, ističe Mirela Blagojević iz UŽ „Novi Kozarci“.

UŽ „Banatska Topola“ predstavilo se kroz vez i heklanje. Iako ih nema mnogo, svoje slobodno vreme koriste na kvalitetan način, kaže Iboja Kočić, predstavnica ovog udruženja i dodaje:

-Mi imamo 21 članicu i trudimo se da se sastanemo barem jednom nedeljno. Uz izradu ručnih radova se družimo, ali i organizujemo različite događaje i učestvujemo na svakoj manifestaciji kad nas pozovu. 

Želja ovih dama je da se ove veštine prenesu na mlade, ali ističu da je interesovanje za to nešto slabije. Ipak, njihov pozitivan duh i kreativnost, kao i velika volja najbolje se reflektuju kroz radove, za koje veruju da će poslužiti kao inspiracija za generacije koje dolaze.