„Uvod u pubertet“ – škakljiva i uvek aktuelna tema

Doktor Predrag Petrović, lekar Školskog dispanzera Doma zdravlja Kikinda, održao je u Velikoj sali Kulturnog centra predavanje „Uvod u pubertet“.

On je učenicima četvrtih razreda OŠ „Vuk Karadžić“ pričao o uvek aktuelnoj temi, a to su promene kroz koje svako mlado biće mora da prođe.

-Cilj predavanja je da decu različitih uzrasta uputimo u važne periode sa kojim se oni susreću tokom života. Bolje je da im o tome pričamo mi, lekari, nego da se informišu preko društvenih mreža. Konkretno govorimo o svim promenama koje ih očekuju u pubertetu.

Tema je prilagođena uzrastu dece i uvek je aktuelna. Pubertet predstavlja jedan od najburnijih perioda u životu i karakterišu ga velike fizičke i psihičke promene.

-Uputićemo ih u osnovne promene sa kojima se njihovo telo susreće. One se dešavaju i svima, devojčicama i dečacima. Kod dečaka dolazi do pojave maljavosti, a dok devojčicama rastu grudi, šire se kukovi i dolazi do pojave prve menstruacije. Želja nam je da im pokažemo da to ne treba da ih plaži, jer je sve to prirodno i deo odrastanja.

Poslednjih godina je primetno da deca sve ranije ulaze u ovaj životni period. Stoga i stručnjaci moraju svoja znanja i veštine da prilagode pomenutoj promeni.

-Pubertet se sada javlja znatno ranije nego što je to bilo pre 15 ili 20 godina. Zbog toga smo i odlučili da ovo predavanje održimo učenicima četvrtih razreda, iako se ranije đacima šestih/sedmih razreda govorilo na ovu temu. Ovo je sada idealan period da ih uputimo u sve to,  konstatuje doktor Predrag Petrović.

Ulaskom u pubertet završava se jedna faza detinjstva, u kojoj je dete bilo dete u punom smislu te reči. Kada se u pubertetu ubrza rast i kada telo počne da se menja, mlada osoba počinje da menja sliku o sebi. Ovakva predavanja važna su kako bi ta slika bila pozitivnija.