Uvećane parcele pod krastavcima

Četvrtu godinu zaredom povrtari u Kikindi proizvode krastavac kornišon za poznatog kupca, firmu “Maminger” iz Nemačke. Svake godine proizvodnja je bolja jer se stiče iskustvo.

-Ove godine proizvodnja krastavaca u Kikindi povećana je u odnosu na ranije. Pojavilo se sedam, osam novih proizvođača, tako da se kornišoni proizvode na oko osam hektara – istakao je Dejan Ugrešić, povrtar.

Na parceli u Distričkoj ulici, koju je lokalna samouprava ustupila Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Banatska lenija” zasnovana je špalirska proizvodnja. Kornišoni zauzimaju oko hektar. Godina je pogodovala uzgoju krastavaca. Nije bilo puno kišnih dana i vlage tako da nije bilo ni bolesti što je doprinelo da se smanji upotreba hemijskih sredstava. Kupac iz Nemačke ima određene zahteve.

-Potreban im je sitniji krastavac zato se oslanjanju na male proizvođače. Na taj način mogu da računaju na kvalitetniji proizvod – rekao je naš sagovornik.

Ugrešić kaže da je veoma zadovoljan saradnjom sa “Mamingerom”.

Tokom berbe neophodni su sezonski radnici jer se očekuje prinos četrdeset i više tona.

-U toku je kidanje zaperaka i uplitanje u mreže kako bi lakše mogao da raste . Početak berbe očekujem za 4, 5 dana.Trebaće nam 15 do 20 radnika. Za sada je cena sata 150 dinara, ali će ona biti i veća – dodaje naš sagovornik.

Krastavci se odvoze na otkupno mesto u Senti , a cena za prvu klasu je 80 evrocenti, za drugu, 70, za treću 51 i 34 evrocenti za četvrtu klasu.

Osim krastavaca na otvorenom se uzgaja i konzumna paprika, a u 14 plastenika članovi “Banatske lenije” uzgajaju i paradajz.