Uspešna godina za Narodni muzej

Narodni muzej u Kikindi uspešnu godinu privodi kraju. Onim čime se mogu pohvaliti u ovoj kulturnoj instituciji je povećan broj poseta u okviru đačkih ekskurzija.

Naš najveći utisak ove godine je povećana poseta đačkih i ekskurzija predškolaca. To je veliki potencijal i sledeće godine planiramo da uvedemo više sadržaja upravo za ove uzraste.Cilj nam je da ponudu dostavimo i turističkim agencijama zbog starije publike. To će doprineti razvoju kulturnog turizma u gradu – istakla je Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja.

Tokom godine organizovan je i veliki broj izložbi. Među značajnijim događajima izdvaja se i “Noć muzeja” koja je ove godine bila posvećena selima, kao i “Mamutfest” koji je okupio saradnike iz nekoliko muzeja Srbije.

-Nastavljena je i nastaviće se i naredne godine saradnja sa univerzitetima iz Kardifa i Dablina na iskopavanju lokaliteta Gradište u okviru Škole arheologije. Novina od ove godine, a počeće u sledećoj je saradnja sa Univerzitetom iz Mičigena. Reč je o istraživanju lokaliteta u Rabeu. To je teritorija koja pripada Senti, a kako je inicijativu za saradnju dao naš muzej, mi ćemo biti nosioci arheološkog istraživanja, koje će finansirati mičigenski univerzitet – dodala je Lidija Milašinović.

Arheološka iskopavanja su skupa i teško ih je finansirati. Tako da je međunarodna saradnja značajna. U januaru će biti obavljeni razgovari kako bi na leto iskopavanja i počela. Ona će trajati pet godina. Geomagnetnim snimanjima utvrđeno je postojanje naselja prilično značajnih dimenzija. Čitav projekat podržava i Ministarstvo kulture i informisanja.

U saradnji sa Gradom Kikinda i Zapadnim univerzitetom u Temišvaru u toku je realizacija projekta “Lokalno nasleđe”. U okviru kog će u petak, 15. decembra biće otvorena izložba “Vreme u tradicionalnoj kulturi Banata” pod nazivom .Od 12. do 16. decembra biće organizovan Festival arheološkog filma, a od 27. decembra počinje dečiji zimski kamp. Prijave za kamp su do 22. decembra.