Uspeh učenika smera Kuvar/Konobar Ekonomsko – trgovinske škole

U poslednjih mesec dana, đaci Ekonomsko-trgovinske obrazovnog profila Kuvar/Konobar imali su različite aktivnosti i kroz svoje veštine predstavljali su naš grad. Učestvovali su na 32. „Danima ludaje“ i bili predstavnici Kikinde u finalu gastro izazova „Izađi mi na teglu“.

Ono što ovaj obrazovni profil razlikuje od svih ostalih jesu nesporni uspesi, ali i činjenica da je ovo već druga generacija koja je dobila priliku da besplatno prođe kuvarsku akademiju zasnovanu na dalmatinskoj i mediteranskoj ishani, istakla je predsednica Skupštine Grada Kikinde Stanislava Hrnjak.

-Dobili su priliku da znanje koje su stekli u Kikindi upotpune i na praktičan način. Sam cilj je da kad izađu iz ove škole budu stručni i da ponude svoje veštine nekom od poslodavaca ili da budu privatni preduzetnici, odnosno da budu ekonomski nezavisni.

Sve popularnije dualno obrazovanje pokazalo se kao veoma korisno, jer stiču veštine važne za poslovno tržište. Iako su u prethodnih mesec dana mnogo radili, iskustvo koje su stekli dragceno je iz mnogo razloga. Nastavnik kuvarstva Milan Maletić naglasio je da je ponosan na učenike, koji postaju vrsni profesionalci, ali i dobri ljudi.

Mladim Kikinđanima mediteranska kuhinja nije bila toliko poznata do puta u Hrvatsku. Oni su istakli šta je ostavilo najjači utisak.

-Lepo smo bili dočekani, naučili smo mnogo o dalmatinskoj kuhinji, ribi, hobotnicama i lignjama, a savladali smo i veštinu pravljenja pašticare, školjki na buzari i još mnogo jela, kaže Predrag Tenkeš, dok njegova školska drugarica Mina Srdić potvrđuje da je put u Hrvatsku bio pun pozitivne energije iz mnogo razloga:

-U Drveniku su nas doživljavali kao svoje. Bili smo deo njihove „obitelji“ kako kaže profesor Nikša, koji nas je svugde vodio. Naučili smo dosta toga sa čim se do sada nismo susretali. Hvala direktoru Tomislavu Bartoliću i gospođi Stanislavi što se toliko zalažu za nas.

Projekat umrežavanja kikindske Ekonomsko-trgovinske škole nastaviće se u narednom periodu, jer je planirano da se budući kuvari upoznaju sa gastro ponudom susedne Mađarske. Posebno raduje činjenica da su ovi mladi ljudi i humani. Šporet „smedervac“, koji su osvojili kao pobednici lokalnog dela takmičenja „Izaži mi na teglu“, doniraće jednoj socijalno ugroženoj porodici.