“Uspavanka za miša” Jelice Greganović

Novinarka, književnica autorka bestselera “Osmeh za svaki dan” Jelica Greganović bila je gost Narodne biblioteke. U okviru književne večeri predstavila je knjige “Zovem se mama” i “Zovem se mama na kvadrat” i svoju jubilarnu, desetu knjigu “Uspavanka za miša”na koju je, kako je izjavila, izuzetno ponosna.

Želja da pođe putem, kojim se kreću oni koji znaju da misao pretoče u pisanu reč, kod Jelice Greganović je nastala nakon dugogodišnjeg potvrđenog rada u raznim medijima. Jedan je od osnivača Radija B92, osnivač i prvi urednik njegove informativne redakcije. Do sada je pisala i piše za Studio B, Vreme, NIN, Politikin Zabavnik, Bazar i druge, a ujedno je i najčitanija srpska blogerka. Kako kaže, pisanje bloga je u početku za nju bio hobi i odmaranje od bavljenja i praćenja politike. Prepoznata u svetu književne reči, koja obiluje humorom i iskrenim pričama iz svakodnevnog života običnih i jednostavnih ljudi, ali i izražena mašta kada su dečje priče u pitanju, Jelica Greganović je pokazala sav raskoš talenta:

-Ja mislim da od mašte živimo. Neko jako pametan, uvek mu ime zaboravim je rekao da nam mašta služi da budemo ono što nismo, a humor da izdržimo ono što jesmo.  Jako dobro!

Ipak, ono čemu daje najveći smisao, to je uloga roditelja, koja je nju stimulisala da napiše knjige “Zovem se mama” i “Zovem se mama na kvadrat”. Kako je u svojoj izjavi navela prevashodno respekt zavređuju mame, zbog kojih i na knjigama postoji znak, koji ukazuje na superlativ, kada je majčinstvo u pitanju:

-To smo Bob Živković i ja smislili duboko verujući. Ja iz ličnog iskustva, Bob baš i ne, da su sve mame supermame! Sve što izvode, sve što rade. Nema tog supermena koji bi stigao to, što mama stigne za 24 sata!

Deseta, jubilarna knjiga, koju je predstavila u Narodnoj biblioteci je za nju najdraže štivo, koje je napisala. Simboličnog naziva “Uspavanka za miša” ova knjiga predstavlja i neku vrstu izmaštanog priručnika za uspavljivanje dece:

-Baš mi je drago što je upravo dečija knjiga ta jubilarna moja, deseta knjiga. Vrlo sam srećna što je Bob Živković radio ilustracije i za ovu knjigu, kao što je uradio i za Mravca mrava. Moram da pohvalim jako, jako “Lagunu”jer su stvarno dali sve od sebe i što su napravili knjigu za koju mi je masa roditelja već rekla   da izgleda kao knjiga kada smo mi bili mali. To znači, knjiga sa tvrdim koricama, sa svilenim papirom između korica da se ne oštete, knjiga sa vrlo jasnim fontom. Knjiga je namenjena bebima i naša zamisao je bila da uz tu knjigu deca rastu. Namenjena je nepismenim čitaocimja, koji uz nju uče da čitaju. Zbog toga su u Laguni pronašli vrstu slova koja je prepoznatljiva. Mislim da za pisca nema veće sreće nego kad uz njegovu knjigu dete nauči da čita.

Ovo je bilo drugo gostovanje ove vrlo zanimljive književnice, koja ima osmeh za svaki dan i čije priče i knjige se jednostavno vole. Do sada je objavila osam zbirki humorističkih priča: Mama jedan i mama na kvadrat, Priči nikad kraja, Samo da ti kažem, Od reči do reči, Ispod sedmog neba, Ljubav i druge sitnice, Osmeh za svaki dan i dve knjige za decu Mravac Mrav i Uspavanka za miša.