“Uskršnje čarolije” u Iđošu

Čarolije sa uskršnjim povodom, redovno su mesto okupljanja žitelja Iđoša kao i njihovih gostiju. Trud i zalaganje članica udruženja “Vreteno” da slavu grada pronesu što dalje ogledaju se kroz organizaciju ovakvih manifestacija, u okviru kojih sarađuju sa prijateljima.

Već u jutarnjim satima hol iđoške škole je bio ukrašen posebnom dekoracijom na temu “Približava nam se Uskrs”.

 

 

 

U okviru radionice osmišljeno je i takmičenje za najlepše ofarbano uskršnje jaje, a pripremljene su i nagrade za vredne maštare, rekla je predsednica “Vretena” Brankica Mikalačka:

-Ove godine smo pozvali udruženja iz Iđoša i okoline i da naprave i osmisle uskršnje dekoracije. Kao što možete da vidite u tome su uspele. Počeli smo sa radionicama u vrtiću, pa sa našim kreativcima, u školi,  zatim sa članicama “Vretena”. Danas su nam u okviru ove najveće radionice  gosti i naše slikarke Smiljana Šalgo i Svetlana Petrov Rackov,  a mlade polaznike je sa nekadašnjim običajima, koji su govore o tradicionalnom ukrašavanju uskršnjih jaja upoznala kustos etnolog Slavica Gajić

 

U farbanju su najviše uživali najmlađi koji osdim što su dosta toga naučili kod svojih kuća, dosta toga naučili i na radionicama.

 

Ovoga puta su u radionicama učestvovali korisnici Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, žitelji Iđoša, zatim udruženja i pojedinci iz Kikinde. Manifestaciju je podržala loklana samourava i MZ Iđoš. Organizatori dešavanja, članice udruženja “Vreteno” tokom celodnevnog druženja organizovale su i pravljenje tradicionalnih iđoških krofni, koje su podelilie učesnicima, uz ostale praznične đakonije.